Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Живият ад на отглеждани за лек мечки в Китай

Мечка в клетка във ферма в югозападната китайска провинция Сичуан (Sichuan). Над 7 000 черни мечки се държат така в 200 частни ферми в Китай заради лечебния им според китайската традиционна медицина жлъчен сок, който се източва от тях докато умрат. (China Photos/Getty Image)

За малтретирането на повече от 7 000 черни мечки в Китай бе оповестено от хонконгския ежедневник Wenwei News. В традиционната китайска медицина се смята, че солите от жлъчния сок на мечка са много мощно лекарство.

В света черните мечки се намират под закрилата на закона за защита на животните. Според настоящият репортаж в Китай има поне 200 частни ферми за мечки. Смята се, че над 7 000 черни мечки се държат на тези ферми, като всяка една от тях бива малтретирана и държана при ужасяващи условия.

С помощта на Фондацията за животни в Азия (Animals Asia Foundation) репортерът Уенуей е посетил за период от 3 месеца много частни ферми за мечка, събирайки информация от първа ръка и разкривайки върха на айсберга на този кървав бизнес.  

Животните са затворени в тъмни бараки, където са заключени в ръждясали железни клетки. Към всяка мечка има привързана метална кутия, в която има плик, свързан с жлъчката на мечката посредством гумена тръбичка. През нея капка по капка изтича жлъчния сок на мечката. Тръбата не се сменя докато мечката умре.  

Плачевни условия

Тези мечки стоят неподвижно, така че на пръв поглед изглеждат вече мъртви. Те живеят на тъмно и в непоносимо зловоние. Извънредно слаби са и имат петна от окапала козина. Всяка мечка се е свила на топка, а лапите им са набраздени с пукнатини, защото не могат да докосват земята. Тъй като са заключени в клетките с години, те живеят само една трета от продължителността на своя нормален живот.

Според репортажът в един период в Китай е имало над 400 частни ферми за мечки и над 10 000 мечки са били затворени в такива клетки. Сега повечето от тях се намират в провинциите Хейлонгджиянг, Джилин, Сичуан и Юнан (Heilongjiang, Jilin, Sichuan и Yunnan). Държавен служител от провинция Джилин разкри, че само в областта Янбиан (Yanbian) има около 70 ферми за мечки, от които едва 11 имат разрешителни. Само в този район има около 2 100 черни мечки.

В медицината се използва само част от събрания жлъчен сок

В статия на Ивон Лау, изпълнителен директор на корпорацията Мейуей (Yvonne Lau, CEO Mayway Corp,) и Джил Робинсън (Jill Robinson) от Фондацията за животни в Азия, се казва, че според служител от Китайския институт за наука (China Science Institute), предпочел да остане анонимен, през 2003 г. Китай е произвеждал приблизително 6 000 килограма жлъчен сок от мечки на година, но нуждите на традиционната китайска медицина били само около 500 килограма на година.

Тъй като фермите за мечки са така застъпени в някои райони, Китай поддържа сляпо научната дейност за разработване на допълнителни продукти, в които да се използва жлъчния сок на мечките. Това е довело до създаването и популяризирането на вино, питиета и дори шампоани, които съдържат мечешки жлъчен сок.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!