Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продължаващата катастрофа с кражбата на органи в Китай

Дейвид Матас* и Дейвид Килгор**, Специално за Epoch Times

В Китай няма организирана система за даряване на органи. За даряването на органи съществува силна културно обусловена неохота. Поради което правителството отдавна иззема органите на осъдени на смърт затворници без тяхното съгласие. Огромните суми, които се печелят от това, са тясно свързани с корупцията, която е основен проблем в Китай. Най-новата класация на асоциацията Прозрачност без граници (Transparency International) за 2007 г. поставя Китай зад 71 други държави.

Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар за Азия и Пасифика, говори относно новите доказателства за одобреното от държавата изземване на органи в Китай по време на митинг на пл. „Независимост” в Киев. 15 ноември 2007 г. (Vladimir Borodin/Epoch Times)

Базирайки се на доказателства, проверими всяко само за себе си и налични на нашия уебсайт, обновеният ни доклад, „Кървава реколта” (който изготвихме по собствена инициатива) заключава, че за период от шест години партията-държава в Китай и нейните агенции са осъдили на смърт заради убежденията им голям, но неизвестен брой практикуващи Фалун Гонг и са продали жизнените им органи на високи цени, в някои случаи на „трансплантационни туристи” от чужбина.

Да вземем под внимание някои от наличните доказателства и опровержения.

Китайското правителство е систематичен и обстойно документиран нарушител на човешките права; правителството е редуцирало значително финансирането на системата за здравеопазване от 1980 г. насам; органите за трансплантация са основен източник за новото финансиране.

Правителството е дало на военните зелена светлина да печелят пари скрито. Военните са силно замесени в трансплантациите на органи.

Корупцията в Китай е основен проблем, като най-новата класация на асоциацията Прозрачност без граници (Transparency International) – за 2007 г. – поставя Китай зад 71 други държави по индекса за възприятие на корупцията.

Огромни суми пари могат да се правят от органите за присаждане, както и липсата на ефективен контрол над корупцията.

В китайската трансплантационна етика няма самоуправляващ се дисциплинарен орган. За периода между 1999 и 2005 година например, китайският министър на здравеопазването Джан Уенкан (Zhang Wenkang) бе председател на Китайската медицинска асоциация (CMA).

За СМА не е имало независимост от партията-държава откакто Мао Дзедун завзема властта през 1949 г.

Правителството отдавна изземва органите на осъдени на смърт затворници без тяхното съгласие.

Практикуващите Фалун Гонг съставляват допълнителна група затворници, клеветени и дехуманизирани от властите дори повече, отколкото екзекутираните затворници, осъдени на смърт заради криминални престъпления.

В Китай няма организирана система за даряване на органи. За даряването на органи съществува силна културно обусловена неохота, което обяснява наличието на такъв недостиг на органи за присаждане в най-голямата нация на света.

Болничните уебсайтове публикуват уличаваща ги информация, хвалейки се с дни и седмици на чакане за всякакви органи на високи цени, вариращи от 30 000 щ.д. за роговица до 180 000 щ.д. за комбинирана трансплантация на черен дроб и бъбрек.

В други държави чакането е с месеци и години.

Реципиентите на органи, които интервюирахме, ни разказаха за секретността, с която се извършват трансплантациите, и за силното участие на военните.

Практиката на продажба на органи в Китай бе легална до 1 юли 2006 година. Новият закон, забраняващ продажбата на органи, изглежда не е приложен на практика.

Китайската комунистическа партия гледа на Фалун Гонг като идеологическа заплаха за нейното съществуване. В действителност Фалун Гонг представлява комплекс от упражнения с духовен компонент.

Преследването на Фалун Гонг от средата на 1999 г. е решение на партията-държава и е законово постановена политика.

Практикуващите Фалун Гонг са жертви на системни изтезания и лошо отношение в принудителни трудови лагери. Арестувани са огромен брой практикуващи Фалун Гонг.

Те са често задържани без процес или повдигнато обвинение, докато се отрекат от убежденията си. Има хиляди починали от изтезания практикуващи Фалун Гонг, чиято самоличност е установена.

Много практикуващи, в опити да предпазят своите семейства и хората около тях, не са се идентифицирали при ареста им. Тези неидентифицирани индивиди са особено уязвима група.

Арестуваните практикуващи Фалун Гонг биват редовно подлагани на кръвни изследвания и физически прегледи. Причината за това не може да бъде загриженост за тяхното здраве, тъй като те биват системно изтезавани.

Традиционните източници на органи за присаждане – екзекутирани затворници, донори и [пациенти] с мозъчна смърт – дори не се и доближават до общия брой трансплантации в Китай.

Единственият друг познат източник, който би могъл да обясни неимоверно увеличаващия се брой на трансплантации, са практикуващите Фалун Гонг.

В няколко случая, между смъртта и кремацията, членове на семействата на практикуващи Фалун Гонг са могли да видят обезобразените тела на любимите си хора. Имало е отстранени органи.

Ние организирахме провеждането на телефонни разговори с болници в Китай от хора, представящи се за роднини на нуждаещи се от органи за трансплантация. На много места приелите обаждането заявиха, че източник на органите са практикуващи Фалун Гонг (известни със своето добро здраве поради редовните си упражнения).

Разполагаме със записи и телефонни сметки от тези разговори.

Интервюирахме бившата съпруга на хирург, която каза, че в двегодишния период преди октомври 2003 година съпругът й лично е отстранил роговица на приблизително 2000 упоени затворници-практикуващи Фалун Гонг, в болница Суджиатун (Sujiatun) в гр. Шенянг (Shenyang). За нас, нейните показания са правдоподобни.   

Имаше две разследвания, независими от нашето, разглеждащи същия проблем, т.е. има ли изземване на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Едното е на д-р Кърк Алисън от Университета на Минесота, а другото – на вицепрезидента на Европейския парламент, Едуард Макмилан-Скот. И двете стигнаха до същото заключение, до което достигнахме и ние.

Лесно е да се вземе всеки един елемент поотделно и да се каже, че този или онзи елемент не доказва твърдението. Тяхната комбинация бе това, което ни доведе до смразяващото заключение, до което достигнахме.

Докладът ни съдържа 25 препоръки за предпазни мерки, които би трябвало да бъдат въведени, за да се предотврати кражбата на органи от практикуващи Фалун Гонг.

Изземване на органи от практикуващи Фалун Гонг се прави в Китай. И то трябва да спре.

* Дейвид Матас е адвокат по имиграционните и бежанските въпроси, както и международен адвокат по човешките права с частна практика в Уинипег. Той участва активно в насърчаване зачитането на човешките права като автор, оратор и участник в няколко неправителствени правозащитни организации.

** Дейвид Килгор е бивш член на канадския парламент и бивш държавен секретар на Канада за Азия и Пасифика. Преди да стане член на парламента, той е бил главен прокурор на Канада.

Превод Цвета Петкова

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!