Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЦРУ защити използването на мъчения при разпити

Преди дни стана ясно, че Централното разузнавателно управление на САЩ е унищожило най-малко два записа с изтезания на задържани в подозрение в тероризъм. Пенсионираният агент от ЦРУ Джон Кириаку потвърди, че са били използвани мъчения при разпитите. Той обаче напълно оправда тяхното прилагане.

Пенсионираният агент от Централното разузнавателно управление (ЦРУ ) на САЩ - Джон Кириаку, заяви, че мъчения наистина са били използвани при разпити на предполагаеми терористи, но тяхното прилагане е напълно оправдано, съобщава BBC.

Джон Кириаку твърди, че подобни методи „прекършват за секунди задържания".

Бившият агент разказа и конкретен случай с арестувания Абу Забаида - ключова фигура в терористичната групировка Ал Кайда. Кириаку посочи, че след като Забаида е бил подложен на такива мъчения, е казал, че Аллах го е посетил в килията му и му е казал да сътрудничи при разпитите. „Тогава той започна да отговаря на всеки наш въпрос“, казва още агентът.

„С тази информация ние успяхме да предотвратим голям брой атаки, може би дори десетки“, допълва Кириаку.

Директорът на ЦРУ Майкъл Хейдън ще отговаря днес на въпроси на Конгреса на САЩ във връзка с унищожаването на видеокасети, на които е имало заснети разпити на предполагаеми членове на международната терористична мрежа “Ал Кайда”. Натискът срещу Хейдън се засилва заради обвиненията, че ЦРУ се опитва да скрие доказателства за използване на мъчения при разпитите на заподозрени.

Директорът на ЦРУ ще даде показания пред комисията по въпросите на разузнаването на Конгреса при закрити врата.

През миналата седмица стана ясно, че през 2005 г. са били унищожени най-малко две видеокасети със записи на разпити, направени през 2002 г. Предполага се, че на тях са били записани техники за разпити на заподозрени, които правозащитни организации определят като мъчения. Разпитите са били осъществени непосредствено след атентатите от 11 септември 2001 г., като след това в продължение на четири години са били пазени в пълна тайна.

На видеокасетите са били записани разпитите на двама заподозрени за терористични действия и връзки с Ал Кайда. Едният от тях е бил Абу Забаида, първият арестуван за атентатите от 11 септември 2001 г. Предполага се, че причината за изтриването е, че арестантите са били жестоко измъчвани.

В специално заявление, директорът на ЦРУ Майкъл Хейдън, заяви, че решението за унищожаването на касетите е взето от ръководството на ЦРУ. Той обясни, че по този начин, разузнавателната служба се е опитала да запази анонимността и да защити своите служители участвали в разпитите, от отмъщение от страна на Ал Кайда.

Настоящи и бивши служители в разузнаването коментираха, че решението за унищожаването на касетите е било взето от Хосе Родригез, завеждащ изпълнителното бюро на ЦРУ по това време. Самият Родригез не е бил открит за коментар.

Същевременно Американската преса опроверга Хийдън, че ръководството на ЦРУ е знаело за унищожаването на касетите. Журналистът Марк Мазети твърди, че тогавашнияг директор на ЦРУ Портър Гос, не е знаел за случая и е бил много ядосан, когато е научил какво е направил Родригез. Гос, както и Родригез, не е бил открит за коментар.

Разкритието за унищожените касети вероятно отново ще повдигне дебата относно законодателната основа, която регламентира практиките на ЦРУ при разпитването на заподозрени. След атентатите от 11 септември ЦРУ съвместно с правителството предложи специална програма, по която да бъдат разпитвани заподозрените в тероризъм. Тогава програмата бе одобрена от парламента и до днес тя е в сила. Анализатори коментират, че тя неформално позволява на агентите на ЦРУ да използват по-сурови методи на принуда по време на разпитите си.

По-рано aмериканският парламент гласува текст, който ограничаваше правата на агентите по време на разпити. В крайна сметка, президентът Буш наложи вето и той не влезе в сила.

ЦРУ започна да прилага програмата за разпит на обвиняеми в тероризъм лица през март 2002 г., след залавянето на Забуида. Програмата включва изключително сурови техники за разпит срещу всеки обвинен в тероризъм. През август същата година Министерството на правосъдието на САЩ също се произнесе в полза на използването на тези техники.

По-късно редица неправителствени организации и някои конгресмени най-вече от Демократическата партия многократно повдигаха въпроса. Те обвиняваха ЦРУ, че измъчва заподозрените. Президентът Буш обаче до този момент винаги заема страната на ЦРУ и се е противопоставя на всякакви опити програмата да бъде спряна.

Източник/ци: Bulgarian Post

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!