Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски дисиденти основават преходно китайско правителство

Паметникът на жертвите на комунизма, открит неотдавна във Вашингтон и представляващ реплика на статуята на Богинята на демокрацията, издигната по време на протестите на пл. Тянанмън през 1989 г. "Форум за бъдещ Китай" - група от решени да осъществят мирен преход към демокрация дисиденти – обяви на 5-ти декември 2007 г., че започва да работи по въпроса за основаване на преходно китайско правителство, за да ускори срива на комунистическото управление в най-гъсто населената в света страна.
(Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Cayland Ford, Epoch Times - Washington D.C.

5-ти декември "Форум за бъдещ Китай" ("Future China Forum") - група от решени да осъществят мирен преход към демокрация дисиденти - обяви, че започва да работи по въпроса за основаване на преходно китайско правителство, за да ускори срива на комунистическото управление в най-гъсто населената в света страна.

"Преди 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия някои хора все още имаха известна надежда, че страната може да започне реформа на своята политическа система,…но [комунистическата партия] отхвърли каквато и да е възможност за политическа реформа", се казва в изявлението на организацията.  

"Китайската комунистическа партия продължава да контролира медиите и Интернет, както и да ограничава сериозно свободата на словото. Активисти за граждански права и дисиденти в Китай, членове на нелегални църква и привърженици на Фалун Гонг се сблъскват с жестоко потискане и преследване. Междувременно, партията корумпира служителите, които конфискуват и плячкосват земята и собствеността на китайския народ", продължава изявлението.  

В него организаторите отправят покана към "китайски елити" от всички сфери на обществения живот да се включат в изграждането на преходно правителство. В момента сред неговите консултанти са бивши високопоставени членове на китайското правителство и на китайската армия, включително Джиа Джиа (Jia Jia), бивш високопоставен служител от правителството в провинция Шанкси (Shanxi) и член на Китайското движение за демокрация, както и на други дисидентски организации. Въпреки, че повечето от тях живеят в изгнание в Северна Америка, Европа, Австралия и района на Азия, някои се намират и на територията на Китай.

Форумът за бъдещ Китай твърди, че е получил писма от много лишени от глас китайци, както и от членове на китайската армия, които според сведенията са изразили желание да се организира държавен преврат срещу управляващите комунисти.

Недоволството сред ранговете на китайската армия става все по-силно напоследък. През м. септември Асошиейтед Прес съобщи за силни протести на хиляди хора, организирани от демобилизирани военни в няколко големи града на Китай. През м. юли хонконгска медия публикува информация, че китайският президент Ху Джинтао (Hu Jintao) е изказал сериозна загриженост пред 80 върховни главнокомандващи на Китай относно спадащата преданост на армията към властта на комунистическата партия.

"Много от военния персонал на Китай ни призоваваше да основем преходно китайско правителство колкото се може по-скоро", каза Форумът за бъдещ Китай. "Те поискаха преходното китайско правителство да ги упълномощи да предприемат действия и в благоприятния за това момент да свалят тираничното управление на партията."    

Организаторите на Форума отговарят сега на този иск с иницииране на световна кампания за набиране на подходящи кадри за преходното правителство и с призив за мнения от страна на китайската общественост, като вече започнаха работа по логистичното планиране на новото правителство, отправяйки дори покана за предложения за нов национален флаг на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!