Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Стив Ханке ни отвори очите: Бойко Борисов използва кризата да трупа още власт

Американецът, лауреат на Нобелова награда, предупреди, че устремът на премиера към чакалнята на Еврозоната може да е опасен. България обаче вече подаде документите

„В България премиерът Борисов използва коронавирусната криза за класическо разширение на властта. Например, след като беше хванат в опита си да закрие очите на българската общественост и да вкара с луд устрем страната в чакалнята на EРM II с поправката Стоянова в ръце (за отказ от фиксирания курс на лева, който вече може да девалвира с 15%, б.ред.), Борисов заключи, че този устрем може да е и опасен, заяви проф. Стив Ханке пред БНР.

Напомняме, че точно днес – 30 април, е рожденият ден на финансовия министър Владислав Горанов, който негова скромност сам определи и точно по този начин като крайна дата за приемането ни в чакалнята на еврозоната. Финансовият министър става на 43 години…

Според разписания от правителството план, това трябваше да се е случило още до 1 юли 2019 г. По мнение на управителя на БНБ Димитър Радев след избухването на коронакризата и тежката икономическа рецесия вследствие на карантината, сега не е моментът за подобна крачка.

„Българската общественост има алергия към това да й бъдат закривани очите. И така отложи влизането в чакалнята до юли като предполагаше, че дотогава българската общественост ще разхлаби срастването си с валутния борд и любимия си български лев. Точно тогава настъпи кризата. И шокиращо, една от първите стъпки на премиера нямаше нищо общо със защитата на обществото от коронавируса. Отново с луд устрем насочи страната към чакалнята EРM II“, обясни той в интервю за БНР.

И най-важното: „Наблюдаването на отчаяния устрем на България към чакалнята на EРM II е като гледане на фарс. Правителството дава една след друга лъжливи причини за желанието си страната да влезе там. Всъщност голямата лъжа винаги е била една и съща.

Защитниците на правителството и еврото винаги са рекламирали, че във Франкфурт, където е Европейската централна банка, има гърне със злато. И всички чакат българите просто да го грабнат.

Малко по-рано днес дойде новината, че България официално е подала документи за присъединяване към валутния механизъм ERM II, добил популярност като „чакалня на еврозоната“, който предхожда въвеждането на еврото.

Документите са изпратени до Европейската централна банка, стана ясно след телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон, за който съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е заявил в разговора с Макрон, че България разчита на френската подкрепа за влизането в „чакалнята на еврозоната“.

Българският министър-председател е потвърдил, че страната ни ще участва в планираната за идния понеделник международна виртуална донорска конференция, която има за цел да търси финансиране за борбата с пандемията от Covid-19.

В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент, посочил българският премиер в телефонния си разговор с Еманюел Макрон.

Всичко, което България трябва да направи, е да изостави валутния си борд и лева, и богатството ще залее България. Това, разбира се, е глупост.

Всички членове на Европейския съюз, включително и България, участват във всякакви възможни фискални ползи, които ЕС може да предложи. Да бъдеш официален член на еврозоната и да приемеш еврото въобще не са необходими условия за участие във фискалните права на ЕС.

Парите и банковата система на България вече са бенефициент на еврозоната и всякакви ползи от еврото. Всъщност левът е клонинг на еврото, а 75% от банките в България са или дъщерни дружества, или клонове на банки от ЕС. Така че България вече е де факто в еврозоната.

Голямата лъжа изплува по време на коронавирусната криза. Така например Борисов и Горанов продължават ли продължават да изискват Българската народна банка да получи така наречената суап линия за получаване на кредити от Европейската централна банка“, посочи американският професор, който има Нобелова награда в своята област.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!