Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полицията задържа опечалени преди погребението на китайски дисидент

Портрет на починалия миналата седмица дисидент Бао Зуншин (Bao Zunxin), който изигра важна роля в движението за демокрация в Китай, кулминирало в избиванията от китайската армия на стотици, дори хиляди студенти и интелектуалци през 1989 г. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

Reuters, Epoch Times

ПЕКИН - китайската полиция попречи в събота на опечалени да отидат на погребението на дисидент, затварян заради участието му в протестите на площад Тянанмен през 1989 г., съобщиха негов адвокат и близки.

Философ, считан за един от най-изтъкнатите интелектуалци на Китай, Бао Зуншин (Bao Zunxin) бе научен сътрудник в Института по история към Китайската академия за социални науки и горещ привърженик на реформаторските идеи на бившия Генерален секретар на китайската комунистическа партия Джао Зиянг (Zhao Ziyang).

Бао се обяви против военното положение в Пекин преди разправата с протестиращите на Тянанмен студенти и интелектуалци през 1989, като се опита да организира интелектуалците в независима организация. Той беше освободен от затвора в началото на 1992 и почина миналата седмица на 70 годишна възраст.

"Не можах да отида. Аз съм в полицейския участък", каза за Ройтерс по мобилния си телефон неговият адвокат Пу Джичиянг (Pu Zhiqiang).

"Не ни обясниха защо аз и още няколко души не можем да отидем. Това са инструкции отгоре", добави той. "Властите вероятно се безпокоят, че много нежелани хора ще отидат на погребението на стария Бао."

Дисидентът-ветеран Лиу Шяобо (Liu Xiaobo) каза, че на много хора не е било разрешено да са на погребението, но смята, че около 200 души са успели да отидат.

"Бао не се отказа от убежденията си. Той беше въвлечен в протести до последните няколко месеца от живота си", каза Лиу за Ройтерс.

Бао беше един от подписалите през август изпратеното да правителството отворено писмо, изискващо повече свобода в навечерието на Олимпийските игри в Пекин през 2008.

Журналистката Дай Чинг (Dai Qing), една от най-известните писатели-дисиденти на Китай и участник в протестите през 1989, отправи похвала относно скромността на Бао.

"Той се интересуваше единствено да се свършат нещата. Никога не се възвелича",  писа тя.

Бивш редактор на списание и учен, Бао беше задържан през юли 1989 и осъден на пет години затвор.

В деня след неговия съдебен процес за "агитация на контрареволюционна пропаганда", устата на комунистическата партия Xinhua описа Бао като разкайващ се.

"По време на неговото задържане Бао осъзна своите криминални действия, изпита дълбоко съжаление за вредата, която е нанесъл на обществото и на няколко пъти показа на правителството, че се разкайва", каза Xinhua тогава.

Народоосвободителната армия избити стотици, дори хиляди студенти около площад Тянанмен през 1989.

Режимът казва, че събитията от 1989 са приключен въпрос и обикновено отказва да ги дискутира. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!