Следвайте "Буднаера" в Телеграм

‘Олимпийски прасета’ и политически измами

He Qinglian, Huaxia Electronic Journal / en.epochtimes.com

Китайски медии съобщиха за ‘олимпийски прасета’ [1] отглеждани при специални условия. Намерението на комунистическия режим да успокои чуждестранните атлети и гости относно безопасността на храната по време на Игрите не бе посрещнато радушно от обикновените китайци, които изразиха отношение с изявления в интернет като "Бихме предпочели да сме олимпийски прасета, вместо китайци".

Фасадата в китайската история

Този вид "фасадни проекти" ми напомни за една история на император Янг по време на династията Суи (581-619 от н.е.). Император Янг искал да анексира съседни райони и се опитал да привлече в Китай търговци от други краища. Завладявайки нов район на запад, той наредил ресторантите по главния път за натам да черпят всички търговци от западните райони, както и да им дават подаръци.

През 610-та г. император Янг решил да инициира безпрецедентен "фасаден проект". На входа на Дуанската врата на Луоянг от 15-ти януари започнали да изнасят оперни представления, които посрещали с „Добре дошли” племенните водачи от западните райони и имали за цел да покажат благоденствието на династията Суи. Музиката от тези представления била неспирна и можело да бъде чута на километри разстояние. Това продължило около един месец и разходите му били удивителни.

В същото време император Янг наредил всички магазини в тези градове да бъдат декорирани със скъпоценни камъни и луксозни тъкани. Жителите били задължени да се обличат в хубави дрехи. Дори дърветата били увити в пъстри копринени банери. Когато търговец от западния район отивал в ресторант, собствениците му давали храна и вино безплатно.

Собствениците били също така задължени да лъжат като казват: "Нашата страна е толкова богата, че ние не караме хората да плащат в ресторантите". Но търговците не били глупави. Като посочвали към завитите в коприна дървета, те отвръщали: "В династията Суи има бедни хора, които нямат дрехи. Защо правителството не даде на тях тези платове, вместо да завива с тях дърветата?".  

Император Янг трябвало да се самоубие и така приключила неговата династия. Случката с "фасадния проект" станала за посмешище в историята.

Историкът Фен Уенлиан, на когото Мао Дзедун се доверявал и разчитал първоначално, писа през 1960-те за този случай в книгата „Енциклопедия на китайската история". Мао реши, че Фен използва тази аналогия от историята за да покаже цинизъм относно настоящето, тъй като неотдавна Мао бе обявил, че Народната комуна ще предоставя безплатна храна. От този момент Мао започна да се дистанцира от Фен. За щастия Фен почина преди Културната революция, иначе неговата съдба щеше да бъде предсказуемо нещастна.  

Историята се повтаря

Що се отнася до "фасадните проекти" китайското правителство на Мао бе много по-талантливо от император Янг. Когато управлението на китайската комунистическа партия (ККП) беше още в Ян’Ан, провинция Шанкси (Yan'An, Shaanxi Province), Мао създаде образа на идеалната "Ян’Ан утопия". Това успя да измами  дори американската военна делегация и американския журналист Едгар Сноу (Edgar Snow).

Книгата "Червена звезда над Китай" ("Red Star over China") направи комунистическата партия да изглежда правдоподобно в очите на Америка. Веднъж опитала сладостта от успеха на измамата, ККП разви това изкуство до съвършенство и "фасадните проекти" само растяха по количество и мащаб. По време на Културната революция, аз лично станах свидетел на някои от тях. Ето един пример.

През 70-те години имах един съсед, д-р Джанг, чиито баща и брат живееха в Съединените щати. Д-р Джанг и съпругата му бяха изпратени в "Академията за кадри 7-ми май" [2], затова, че имаха роднини в чужбина.  

След като Никсън посети Китай през 1972 г. и взаимоотношенията на Китай със САЩ се подобриха, д-р Джанг и съпругата му бяха освободени. През пролетта на 1975 г. д-р Джанг получи известие, че брат му ще идва в Китай и иска да го види.

Тъй като братът на д-р Джанг сега бе "гост на страната", неговото посещение вече не беше частен въпрос и всичко трябваше да се организира и одобри от правителството. Затова правителството реши да "обнови" апартамента на д-р Джанг. Те боядисаха всички стени и донесоха няколко много редки и скъпи за това време стоки, като велосипед "Завинаги", радио "Червен фар", шевна машина "Шанхай" и някои мебели.  

Видяла новото обзавеждане, една от съседките поиска семейство Джанг да й дадат старите си мебели. Но г-жа Джанг й отказа и тя се разсърди.

Братът на д-р Джанг дойде и по време на цялото си двучасово посещение той е придружаван от двама служители на външното министерство. Братята не могли да говорят за нищо насаме. На тръгване братът прегърнал д-р Джанг за довиждане и прошепнал в ухото му на английски: "Знам всичко. Вие само чакайте за добрите новини".   

След неговото посещение велосипедът, шевната машина, радиото и цялата нова мебелировка бяха взети обратно. Тогава съседката разбра, че всичко бе само шоу. По-късно, когато г-жа Джанг посети Съединените щати, тя разказала на другите за случилото се. Както и че направила опит да отклони предложението за показа на фалшив просперитет, на което й било отговорено: "Искате да посрамите социализма ли?".

От император Янг до олимпийските прасета "фасадните проекти" са се разпрострели върху повече от 1 300 години история на Китай. Въпреки че формите са различни, тактиките си остават все същите. Във времето, когато въпросът с човешки права набира все по-голяма сила, подобни смешни "фасадни проекти" като олимпийските прасета само илюстрират лицемерието и безсрамието на китайското управление.

Не смятам, че международната общност ще даде на китайското правителство какъвто и да е кредит за рекламирането на олимпийски прасета. Но в това тя ще успее да види още по-ясно сериозността на проблемите с човешките права и безопасността на хранителните стоки в Китай.

--------------
[1] "Олимпийски прасета" според китайското правителство са специално отглеждани за Олимпиада 2008 прасета, като техните свински ферми се намират на тайни места. Според говорител на доставчика Qianxihe Food Group храната на "олимпийските прасета" е чиста от консерванти и антибиотици, и включва китайски целебни билки, а всеки ден прасетата се извеждат на двучасова разходка.

[2] "Академията за кадри 7-ми май" бе група от ферми в отдалечени райони през 60-те и 70-те години. Тази програма влезе в действие след "Директивите 7-ми май" на Мао Дзедун за централно  "превъзпитание" на интелектуалци и служители. На тези ферми се гледаше като на вид трудови лагери.   

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!