Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всички млатят Бойко с Гьоте? Дончев нападна Радев, а опраска Борисов: Когато двама се карат, виновен е по-умният

Радев удря Борисов с Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост! И след 13 май ще има вирус...

След острото изявление на президента Радев от тази сутрин светкавично последва реакция от изпълнителната власт.

"Целта ни не е дададем ответен огън на президента, а да внесем яснота по отношение на реда за снабдяването на болници и други здравни учреждения със защитни предпазни материали, медикаменти и оборудване", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на спешно свикана пресконференция в Министерския съвет. 

И поясни: "Единствените ограничения са породени от липсата на някои артикули на международния пазар. Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, вече сме в състояние и да произвеждаме. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно". 

Вицепремиерът, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов застанаха пред медиите два часа след критичното изявление на президента Радев по отношение на премиера Борисов и водената от праителстото политика. "Няма нищо по-страшно от активната глупост", каза тази сутрин държавният глава  по адрес на Борисов пред медиите, цитирайки Гьоте, след като посети Института за спешна помощ "Пирогов".

Вицепремиерът Томислав Дончев също използва цитат на немския класик в "стрелбата" по президента Радев: "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали!"

"Президентът Радев обяви с какви свои дарения е изпреварил депутатите, разказа Дончев и поясни: "Както казва Гьоте: "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали."

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки". 

Това заяви Томислав Дончев по повод сутрешното  обръщения на президента към депутатите: "Кръгом и назад към м.март, да си върнат и мартенските заплати, както аз направих". Дончев критикува и словото на президента Радев на връх "Шипка" на Трети март, когато неглижира идващата зараза.

"Единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това", заключи Томислав Дончев.

Вицепремиерът помоли да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача по осигуряването на болниците с необходимото оборудване. Това отново е в отговор на думите на президента от тази сутрин, който укори медиите, че не отразяват акциите на съпругата му Десислава Радева, когато тя раздава храна и мартеници на възрастни хора по селата. 

"Осигуряването на храна е най-конкретната нужда и го правим. Разширили сме обхвата и ще го разширим още. Обемът пари и как ще бъдат изхарчени, предстои да ви кажем", допълни той. 

По повод размяната на остри реплики между президента и премиера Дончев отново цитира Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният!" 

"Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро", каза още вицепремиерът.

В брифинга се включи и началникът на Националния оперативен щаб.

 "Извърши се огромна дейност, за да могат болниците да останат жизнеспособни", каза на свой ред ген. Венцислав Мутафчийски.

Той отчете и мобилизацията на обществото по отношение на дарителска дейност. Големината на дарението не се определя от величината му, подчерта Мутафчийски и отчете баба Надие от Исперих, която дари цялата си пенсия на местната болница. 

"Вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си, е много трогателна. Това дарение, на тази баба, е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което показва, че имаме готовност да се справим със ситуацията и това, което предстои", каза още ген. Мутафчийски. 

Към момента, разпределени са защитни маски за специализиран персонал, защитни маски за многократна употреба, специализирани облекла, облекла за многократна обща употреба, защитни очила, защитен шлем, спирт, гел за дезинфекция.

Предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 650 предпазни облекла, 19 000 броя предпазни маски и 4000 броя предпазни шлемове", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

"Работим активно по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства. Осигуряват се предпазни средства и за останалите доброволци. Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги. Няколко автомобила са осигурени с горива, за да се включат в дейността. Работим активно с Асоциацията на общините в Република България", допълни Николов.

Ген. Мутафчийски обясни, че първият етап е започнал от първата положителна проба до 100-тната положителна.

"Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти. През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, "Пирогов", столичното РЗИ, "Софиямед".

Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението", обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас.

"В резултат на анализ, Министерство на здравеопазването взе решение всички болници да им бъде заплатено на базата на минало месечни изкарани доходи, да им се изплати дейността, без да бъде отчетена такава, в размер на 85%", допълни той.

"Всъщност, държавата поема 1560 лв. от парите за медиците, за да може да получат пълното си възнаграждение от 1000лв.", обясни ген. Мутафчийски. Той заяви още, че е имало трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Много хора са решили да даряват на отделни болници, преди изобщо да има призив.

 ---

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки". Само че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това". Така Дончев коментира изказването на държавния глава по повод призива на депутатите да дари заплатата си. Преди часове Радев им отговори с думите: "Дарението за мен е личен акт, но ако много държат да се равняват по президента – кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март“

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!