Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай отрече пред APEC за своите лоши банкови заеми

Китайски високопоставен банков директор отрече, че непогасяемите заеми са проблем за китайските банки, но призна, че в много отношения банковата система на Китай не отговаря на международните стандарти.

По време на срещата на върха на APEC изпълнителният помощник-президент на Китайската банка (Bank of China) Джу Мин (Zhu Min) каза пред делегация от бизнес лидери, че китайската банкова система е много по-силна от преди и има много активи, но призна, че представлява огромно предизвикателство тя да бъде доведена до ниво международен модел.

„Тя е все още слаба по отношение на риск мениджмънта, структурата и прозрачността в управлението. Това е огромно предизвикателство за Китай.”, каза г-н Джу.

Много икономисти са на мнение, че един от най-големите проблеми на китайската банкова система е високият процент на лоши заеми, или непогасяеми заеми (non-performing loans / NPLs).

Когато бе запитан от Epoch Times за положението с NPLs в Китай, г-н Джу отговори, че те са „около 7 процента”, цифрата, цитирана обикновено от китайските държавни служители.

Но икономисти смятат, че тази официална цифра е значително по-ниска от оценките на международни институции.

Д-р Елиот Фен (Dr Elliott Fan), икономист в отдел ‘Оценки на социалната политика’ на Центъра за анализи и изследвания към Националния университет на Австралия (Social Policy Evaluation, Analysis and Research Centre, Australia National University) каза пред The Еpoch Times:

„Всички данни, оповестени в миналото от китайските власти относно NPLs са далеч по-ниски от оценките, направени от най-реномираните международни агенции за анализи, като “Standard and Poor's”, “Fitch Ratings” и “Ernst & Young”.”.

През май 2005 г. “Standard and Poor's” оцениха NPLs в целия банков сектор на Китай да възлизат на 31% от общите банкови активи, или около $US700 милиарда.

През 2006-та г. “Fitch Ratings” цитират като количество на NPLs цифра, равняваща се на 60% от БВП на Китай.

“Moody's Global Credit Research” оцениха през 2006 г. средната финансова сила на китайските банки с оценката ‘Е+’ – една от най-ниските в световната скала на “Moody's Global Credit Research”.

В опит да разбере причината за проблема с непогасяемите заеми Центърът за международна оценка и стратегия (International Assessment and Strategy Center) отбеляза в свой доклад, че проблемът с NPLs в Китай произтича от факта, че собственикът на почти всяка банка в страната е комунистическият режим.

Това положение се дължи от една страна на комунистическите власти, които дават заеми на губещи държавни предприятия, а от друга – на екстензивните корупционни практики в банковия сектор, където просто се крадат астрономически суми пари.

Само през 2005 г. бе съобщено за две значителни кражби от държавни служители в Китайската строителна банка (China Construction Bank), където единият присвоил $US65 милиона, а другият - $US8 милиона. Това доведе до осъждането на 15 г. затвор на бившия президент на Китайската строителна банка Джанг Енджао (Zhang Enzhao) през 2007 г. заради приемане на подкупи за уреждане на заеми.

На бизнес срещата на APEC г-н Джу Мин бе поканен от Epoch Times да коментира дали смята, че реформата на банковия сектор може да бъде успешна без наличието на политическа реформа и без предприемането на действителни мерки относно корупцията. Изпълнителният помощник-президент на Китайската банка не прие поканата за коментар и само спомена, че има консенсус за това, че систематичният риск вече не е проблем за китайската банкова система.

По този въпрос д-р Фен каза:

„Абсолютно не съществува подобен консенсус, че систематичният риск вече не е проблем за китайското банково дело. Единственият консенсус, който съществува сред икономистите е, че банковата система на Китай е високо-рискова и че техните данни са ненадеждни.”.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Ruby Wong, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!