Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Призив към китайските туристи да се държат прилично в чужбина

ТАЙПЕЙ - Китайското външно министерство публикува неотдавна тазгодишното си "Ръководство за защита на китайските консулства и служби в чужбина". В него един от съветите към пътуващите в чужбина китайци е как да се държат прилично на публични места. Забелязали този съвет, китайски медии роптаят относно загубата на общата култура в една страна, която хилядолетия наред е била най-цивилизованата нация в света.

В "Ръководството за защита на китайските консулства и служби в чужбина" ("Guide to China's Consular Protection and Services Overseas") Външното министерство напомня на китайските граждани, когато се намират на обществени места да се въздържат да говорят на висок глас, да не се въвличат в спорове и да избягват да са център на внимание.

Китайският вечерен вестник Yanzhao Evening Paper в град Шиджияджуанг (Shijiazhuang City), столица на провинция Хебей (Hebei), публикува статия, коментираща тези предложения и подчертаваща, че с липсата на добри обноски и елементарна етика китайските туристи представят пред света един ужасен имидж на обществеността [си].

Статията изброява някои от типичните лоши навици на китайските туристи, като закъсняването, говоренето на висок глас, храченето, плюенето, безразборното хвърляне на отпадъци и грубото държане.

Освен това тя цитира резултатите от наскоро направена анкета на 1 500 мениджъри на европейски хотели, където японците са класирани на първо място като най-добрите туристи в света, а китайците - като третите най-лоши туристи в цял свят.

"Толкова ли е трудно за китайците да бъдат учтиви и да се държат добре, че да се налага  Външното министерство да ни учи на елементарно държане" - пита авторът с укор - "най-вече за тези, които са достатъчно богати, за да могат да си позволят да пътуват в чужбина?".

Статията прилага също така и цитати от класическата китайска литература, за да подчертае, че някога Китай е бил нация с конфуцианска култура, насърчаваща етиката като основа на традиционната китайска добродетел. Тази дълбока култура е имала широко влияние в Азия и е оформила културите на много азиатски страни.

За нещастие, признава тъжно статията, същата тази култура е била забравена в Китай, докато традиционните китайски добродетели като взаимно уважение, нравствена хармония и етика оцеляват в [други] азиатски страни, като Южна Корея и Япония, където те стават основни ценности за обществото.

В заключение статията подчертава, че за да се подобри имиджа на китайците, Китай трябва да засили образованието в областта на етиката. Авторът напомня на читателите:

"Ако човек плюе навсякъде, говори високо и пренебрегва чувствата на другите, въпреки, че може да е образован, той  бива смятан за некултурен или социално недодялан, и за не притежаващ елементарни ценности.".

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Central News Agency,   en.epochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!