Президентът Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, заяви президентът

Моето решение е да наложа вето и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент

Това заяви президенът Румен Радев в специално изявление към нацията във връзка с приетия от парламента в петък Закон за действията по време на извънредно положение.

Моето решение да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в парламента. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава.

"Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално", заяви президентът Румен Радев. 

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, заяви президентът.

„Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор", добави Радев.

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислене. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", каза още той.

"Скъпи сънародници, в момента в света и в България протичат редица трусове. Икономическата и социалната криза са породени от мерките в борба срещу пандемията. Тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа. Нуждите на българина са неотложни", допълни Радев. 

"Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът.  Той отбеляза, че не всяка част от новоприетите закони е свързан пряко с пандемията и извънредното положение. 

Скъпи сънародници, в момента в света и в частност в България, протичат паралелно две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва. Тя е на втори план. Но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа“, посочи Радев.

„Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“, подчерта президентът.

„Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. За това правителството следва да преразгледа неотложно своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, каза президентът.

„Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време“, подчерта Радев.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно респективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги, допълни той.

По думите му гражданите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа.

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, каза Радев.

Да не забравяме, че имаме бъдеще  и след извънредното положение, напомни държавният глава.

„Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава”, категоричен бе президентът.


Междувременно Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев с предложение да упражни частично вето в приетия на второ четене в петък Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Конкретно става въпрос за фиксираните цени на всички стоки в периода на извънредното положение, които бяха заложени в закона като част от мерките за борбата със спекулата. Вчера и големите търговски вериги също призоваха президента да отмени тавана на цените.

 Очаквайте подробности

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...