Властта в Скопие удари спекулантите - замрази цените на хляба, млякото, брашното и лекарствата

Македонското правителство замрази цените на основните хранителни продукти като хляб, олио, всички млечни продукти, яйцата, брашното, месото, лекарствата и дезинфектантите.

Решението беше публикувано на официалната страница на Министерския съвет на РС Македония и влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник, съобщава БГНЕС.

Правителството задължава министерствата на икономиката, земеделието и горите, както и Агенцията за държавен резерв да изготвят пълен списък с продуктите, за които, ако се наложи, трябва да бъдат внесени по спешност в рамките на пет дни. Агенцията за държавен резерв трябва да информира за количествата продукти, които са на склад.

Министерството на икономиката трябва да предостави по спешност списък с продуктите, които трябва да бъдат освободени на 100% от мита и са нужни за производството на брашно, олио, захар, сапун, перилни препарати, облекла, памперси, носни кърпички, маски, филтри, хирургическо оборудване, ръкавици, очила и различни дезинфектанти. 

Междувременно в страната са регистрирани петима нови заразени с коронавирус, съобщи македонският министър на здравеопазването Венко Филипче. До момента общият брой на заразените в РС Македония с коронавирус е 23.

Най-сериозно е положението в град Дебър и Център Жупа. В инфекциозната болница в Скопие са настанени 14 заразени с коронавирус, съобщи още Венко Филипче.

Днес стана ясно, че Северна Македония  затвори всички гранични пунктове, съобщи МИА. Правителството на Република Северна Македония реши да затвори всички гранични пунктове в страната за преминаване на чуждестранни граждани, пътници и превозни средства, с изключение на преминаващи транзитно товарни превозни средства, представители на дипломатическия корпус в страната, както и за други лица, за които достъпът ще бъде осигурен от Министерството на вътрешните работи.

Разрешението ще зависи от предварителното становище на Главния координационен кризисен щаб, потвърждаващо, че има конкретен държавен или икономически интерес. Това заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче на пресконференция.

Международното летище Скопие също ще бъде затворено. Ще могат да кацат държавни, военни, товарни, медицински и хуманитарни полети до 48 часа от датата на влизане в сила на настоящото решение.

Филипче заяви, че Министерството на вътрешните работи трябва да действа по-организирано по отношение на проверките и решенията за налагане на карантина и да информира своевременно правителството.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...