Потвърдиха седми случай! Мутафчийски за първата жертва на коронавируса у нас: Такъв кошмар не съм виждал!

1583822018

Потвърдиха седми случай на коронавирус у нас, 62 годишна жена, медик

Потвърден е седмият случай на коронавирус в България. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Заболялата е 62-годишна жена, която е медицинско лице. Тя е настанена във Военно-медицинска академия.

„Тя е наша колежка, която не е контактувала в България с никой пациент. Последното й посещение на работното място е на 22 февруари.

Тя е посетила два конгреса – в Англия и Испания, завърнала се е, не е в тежко състояние. Във ВМА е.

Доказана е и в двете лаборатории с положителна проба. Издирени са контактни с нея лица, които ще са подложени на карантина, изследвания“, обясни генералът.

Мутафчийски за първата жертва на коронавируса у нас: Такъв кошмар не съм виждал!

Жената, която е починала от коронавирус у нас, е пристигнала в болницата в много тежко състояние. Още на вратата е била интубирана. Въпреки положените неимоверни усилия, лечебните мероприятия не са дали резултат. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Жената е починала в 15.40 ч. днес. Състоянието на съпруга ѝ също не е благоприятно. Той все още не е интубиран, но има тежки белодробни проблеми.

  „Двамата отговарят на профила на повечето починали пациенти по света. Тя е с преживяна сърдечна операция, сърдечносъдови заболявания. Доста скорострелно се е развило заболяването“, посочи ген. Мутафчийски.

  Сутринта той видял рентгеновата снимка от белия дроб на пациентката. „Такава кошмарна снимка не съм виждал“, разкри той.

В Плевен и двамата пациенти са във фаза на оздравяване. В Габрово на пациентката в по-лошо състояние ѝ изтеглена течност 1,5 литра от белите дробове. Дихателните ѝ показатели са се подобрили и тя е в добро състояние.

  „Медицинската сестра от Габрово е без признаци на болест. Тя е в много добро състояние“, каза директорът на ВМА.

  По отношение на най-новия случай на заразен с COVID-19 – лекар от София, той каза: „Пациентката отговаря напълно на профила на такива пациенти. Тя е пътувала първо в Англия, след това в Испания, на научни прояви, тя е лекар. При завръщането си в България има съвсем ограничени контакти. Има грипоподбни оплаквания, имала ги още в Барселона“.

  „Настанена е във ВМА. Не е служител на ВМА. Настанена е в нашата инфекциозна клиника. В стабилно добро състояние. Идва съвсем на собствен ход, отговорна“, допълни той.

Тя е на 72 години, но в много добро здравословно състояние. Боледувала е най-вероятно от 7-8 дни.

  По информация на ген. Мутафчийски, в Белодробната болница в София имат защитни маски за две смени. Приоритетно се оборудват инфекциозните клиники, а не пулмологиите и кардиологиите, обясни той.

Ген. Мутафчийски изтъкна, че решенията на щаба са препоръчителни, а не задължителни. Но все пак е желателно те да се спазват. Според него, мерките, които предприема държавата, са достатъчни.

„Децата са най-пощадената група от заболелите“, каза той. По думите му, мерките, които се предприемат в момента, са малко по-засилени от предишни подобни епидемии.

„Никой в момента не знае кои мерки са най-подходящи за тази епидемия“, обясни той.

Блиц

Източник/ци: http://onovini.eu/2

http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...