Проф. Диана Йонова: До 100 микрограма селен дневно или яжте яйца, ядки и риба тон срещу коронавирус

Проф. Диана Йонова

Проф. Диана Йонова

Проф. Диана Йонова, от столичната болница „Лозенец” е категорична, че има пряка връзка между селенов дефицит и вирусни инфекции, и специално с РНК-вируси. Това показват няколкогодишните й изследвания в тази област. На страницата си във фейсбук тя публикува свой коментар по актуалната тема, който Faktor.bg предлага на своите читатели:

Проф. Диана Йонова, д.м.

Тази сутрин искам да кажа на всички приятели и на всички техни приятели и познати нещо важно, свързано с корона - вируса:
Преиграване има, но най-вече у нас. По принцип в различни страни се реагира с различни по степен профилактични мерки и карантината е по-строга и масова в по-засегнатите държави, (последното е правилно). Ние с доцент В. Димитрова, с която работим в болница "Лозенец" (също интернист и нефролог, но и фармакотерапевт!), подготвихме статия за връзката на селенов дефицит и вирусни инфекции, и специално с РНК-вируси. Ще я публикуваме A.S.A.P. и ще я пратим едновременно в МЗ и Здравната комисия на НС. До дни ще напишем и популярен текст по проблема , за широката аудитория в медиите. В общи линии тук ще кажа, че има пряка доказана връзка между агресивността на РНК-вирусите и селеновия дефицит, както и че вирусните инфекции значимо редуцират серумните нива на селена, т.е. и те самите създават такъв дефицит. Най-засегнати райони са: 1. В Китай, където са съчетани белтъчно недохранване, остър континентален климат и пренаселеност и, 2. Две съседни области в Италия, едната-Венето (не помня дали и другата-Ломбардия) наскоро преживяха тежък "воден стрес", т.е. - натрупване на оксидативни радикали в човешкия организъм, свързано с изчерпване на селеноензимите-антиоксиданти.

Редуцират се и други антиоксиданти, но селеновият дефицит е най-пряко свързан с мутациите на РНК вирусите в посока агресия и репликация. За лаици тези обяснения са достатъчни, а за посредствени хора даже са в повече, но тук аудиторията е достатъчно интелигентна в преобладаващата си част.

По наше мнение е добре да се направят тестове за серумен селен и плазмена глутатионпероксидаза на пациентите с позитивен корона вирус (в големите мед. лаборатории-ВМА, "Александровска"болница -София и т.н. се правят такива кръвни тестове) и според дефицита му да се суплементират със селен от 50 до 200 микрограма. За населението - който има възможност да изследва поне селен в кръвта (на гладно!) и при наличие на дефицит или долногранични стойности да приема селен от 50 до 100 микрограма веднъж дневно, по време на хранене поне 1 месец. Който няма такава възможност да увеличи приема на яйца, риба тон, ядки (орехи, бадеми, кайсиеви ) .Много богати на селен са бразилските орехи - 4-5 ядки дневно са оптимална доза при умерен дефицит и долна граница на нормата. Същото важи и за постещите и веганите!
Всичко това е събирано от доц. Димитрова и мене в последните 2 години, аз самата съм участвала и ръководила научни проекти по теми, свързани с някои микроелементи,вкл. селен, най-вече във връзка с бъбречните заболявания, но разбира се, имаме познания и върху други техни характеристики. Но за да сте сигурни, че не са празни приказки, потърсете в "чичко Гугъл", има и популярни статии, има и научни, предимно на английски. Не знам защо до сега не се коментира селена, дори като хипотеза, и не намерих публикации по този въпрос във връзка с корона-вируса, но пък е доказана връзката на селеновия дефицит с повечето от РНК-вирусите, а корона-вирусът е такъв! Пиша на страницата на г-н И. Василев, защото много хора четат публикациите на г-н Василев, публикувам и на моя ФБ страница, разпространете го, ако приемате съветите ни. Да приемате белтъчни храни, които са богати на селен - това поне не е свързано с интоксикация и не крие особени рискове!

diana_yonova_fese.jpg

Източник/ци: https://faktor.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...