Путин: Винаги ще бъдем заедно, защото интересите на България и Русия съвпадат!

Министърът на външните работи Сергей Лавров ще посети България през април.

Това обяви в специално интервю за БНТ председателят на Групата за приятелство и сътрудничество с България в горната камара на руския парламент Василий Иконников.

Руският сенатор Василий Иконников, който определя себе си като „изявен българофил“, не знае дали президентът Владимир Путин ще посети България, но Сергей Лавров ще го направи през април.

В своето интервю Василий Иконников заяви, че министрите на външните работи никога не идват просто ей така да си пийнат по един чай, или по една чаша вино, или просто да поговорят с колегите си. Със сигурност ще има нещо. Дойдох за честванията на 3 март, с интерес следя и миграционната криза на юг от България. За конкретната криза на гръцко-турската граница Василий Иконников има своя теза. Това е всъщност голям проблем на ЕС и на Турция, каза той. Проблемът е изкуствен. Мисля, че усилията на българското правителство са правилно насочени.

Съгласен съм с Вас, отбелязва сенатор Иконников, че Русия играе една от ключовите роли. И Русия е заинтересована от това, в Сирия да има мир, и по принцип на Балканите също да е спокойно. Затова в тази, и в много други области усилията на Москва и усилията на България съвпадат.

За съдбата на „Балкански поток“ Иконников е оптимист. Той е убеден, че България има своите национални интереси, а и за всеки е ясно, че „Балкански поток“ е икономически изгоден проект. Първо, за самата България. България ще получава пари от това. Защо България трябва да се отказва от проекта, добавя учудено той.

Под влияние и в угода на какви интереси и страни, пита руският сенатор. Затова Василий Иконников споделя, че се отнася с одобрение към твърдата линия на българското правителство и президента на страната „Балкански поток“ да се реализира. Това е напълно правилно и отговаря напълно на интересите на България. А и Русия ще ви подкрепя, както винаги, усмихва се сенаторът. Той е категоричен, че шпионските скандали между България и Русия са изкуствени. И изобщо няма да навредят на двустранните отношения.

Василий Иконников отбеляза, че през последните две години заедно изградихме много добри отношения на най-високо политическо ниво. На ниво президенти – Путин и Румен Радев, няколко пъти са се срещали и говориха по телефона. Разбират се, чуват се един друг. Миналата година министър-председателят на Русия Медведев беше тук. И аз бях в състава на делегацията. Проведохме широки преговори. През юли председателят на НС Цвета Караянчева посети Москва. Седем години председател на НС не беше посещавал Москва. Много топло я приехме, тя произнесе реч в Държавната дума и се срещна с премиера. Това говори за факта, че руската страна се отнася много уважително към България и ние сме заинтересувани за това, да установим едни отношения, които да се разширяват, взаимоизгодните ни контакти – също.

Трябва да се разширят контактите и между регионите в двете страни. И в руските, и в българските. Добри са отношенията и между общините. Но си изгонихме взаимно дипломати заради шпионските скандали. Василий Иконников добави, че ако разгледаме нашата обща история на взаимоотношенията Русия – България, изгонването на дипломатите е една мъничка капчица, която дори не може да се брои като значима.

Василий Икоников завършва с думите, че България и Русия не са врагове, никога не са били и никога няма да бъдат, пише в своя статия информационният портал blitz.bg.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...