За коронавируса, манипулацията и стадото с овце.. Психолог Моника Балаян

Психологът Моника Балаян: Ситуацията е класическа – личността се вкарва в стадото, за да бъде манипулирана

– Като психолог какво мислите за истерията с коронавируса?

– Честно казано, непрекъснато си задавам въпроса дали не ни прожектират отново филма с паниката за свинския грип. Ако си спомняте, тогава Съветът на Европа проведе специално разследване, защото имаше подозрения, че 18 млрд. долара са дадени напразно за борба с епидемията. Милиони хора бяха ваксинирани, без да са запознати със страничните ефекти, тя не бе тествана клинично и стана голям скандал. Класическа манипулация на масите, описана от Густав Льобон в книгата му „Психология на тълпата“.

Не случайно тя е била настолна за Ленин, Хитлер, Мусолини, Сталин, Рузвелт. Сега цялата реклама е базирана на неговите методи. Той много подробно обяснява как може да се управляват масите – най-важното е една личност да я превърнеш в член на тълпата. Установено е, че тогава човек се разтваря в множеството и може да бъде управляван по законите на стадото. Причината е, че личността губи индивидуалността си и става част от едно раболепно мнозинство, което се нуждае от някакъв авторитет. От него то ще приеме абсолютно всичко, каквото и да каже.

– Каква е връзката със сегашната истерия?

– Пряка. Цялото население в момента е превърнато в тълпа и е там благодарение на една от най-силните емоции – страхът. Именно той отваря директен достъп до неосъзнатата сфера и започва паниката. С това неволно ставаш един от многото и всеки манипулатор може да те поведе натам, накъдето му е изгодно.

Спомнете си как през януари масово ни съветваха да носим маски за лице, за да се предпазим от коронавируса. Тълпата тръгва и изкупува маските. Сега, когато никъде няма, отново авторитети пускат успокояващото съобщение, че така и така те не помагат. А какво помага? Спиртът. В резултат на това сега в Русия масово се пие алкохол, цял един народ се пропива. Българската ракия в момента също се продава добре, нали? През това време никъде няма демонстрации, протести

В момента е в ход сериозна психическа атака, а не вирусна, защото култивирането на паника може да има фатални последствия. Човек с разклатена психика не може вярно да прецени ситуацията, не може адекватно да реагира. Стресът няма да отмине с пиене на спирт и ще продължи да поразява имунната система.

– Какъв е изходът?

– Достойно да посрещнем предизвикателството – със силна имунна система, но не усилена само от имуностимулатори, а отвътре. Със стабилна психика, с приемане на ситуацията без илюзии и емоции, с адекватна преценка за своя имунитет. Задайте си няколко въпроса – дали се движа достатъчно, дали дишам чист въздух, правя ли дълбоки вдишвания и издишвания, за да премахна стреса? Всичко, което ви релаксира, е добре дошло.

Вечерта се взема душ, а сутринта се посреща с радост и с благодарност за живота. Дайте си подкрепа на вас и на хората около вас. Не случайно казват, че една приятелска дума може да оживи дори мъртвите. Всичко това премахва уплахата, връща адекватното възприемане на реалността и бойния дух – само тогава ще направите каквото е необходимо и няма да се предадете.

Свалете короната от вируса.

bgnews

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...