Страхът няма край: COVID-19 затваря и съдилищата. Вече е ограничен достъпът до сградата на ВСС

768x432

Достъпът до сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде ограничен заради появилите се четири случая на коронавирус в страната и последвалата ги заповед на Министерски съвет за вземане на превантивни мерки за разпространяването на вируса. Това съобщиха от кадровия орган, като уточняват, че достъпът до основната зала, в която се провеждат заседанията на Пленума, на Съдийската и на Прокурорската колегии ще бъде ограничен, а този до залата за журналисти ще се осъществява през служебния вход откъм на ул. „Княз Борис I“, пише „Правен свят“.

Очаква се в следващите дни, когато предстоят заседания на колегиите и Пленума към ВСС, да бъдат отменени всички съдебни заседания в цялата страна.

Междувременно стана ясно, че всички съдебни заседания в съдилищата в Габрово се отменят до второ нареждане заради установените случаи на коронавирус в града. Това става ясно от сайтовете на Окръжния и Районния съд в града, на които са публикувани заповеди от председателите им, с които насрочените заседания се отменят.

В Окръжен съд-Габрово заседанията се преустановяват, считано от понеделник (9 март), а в Районния съд в града – от сряда (11 март). Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред при последващо насрочване на открити съдебни заседания.

Отменени са и приемните дни на административния ръководител на Окръжния съд, свиканото събрание на съдиите от съдебния район на Окръжен съд – Габрово за обсъждане на Годишния доклад за дейността на съдилищата от съдебния окръг, както и планираното провеждане на Ден на отворени врати.

Със същата заповед е разпоредено достъпът до съдебната сграда на пл. „Възраждане“ № 1 да се осъществява след задължителна дезинфекция и термометричен контрол.

На служителите в Районен съд – Габрово, имащи непосредствен контакт с граждани, ще трябва незабавно да бъдат осигурени и предпазни маски, ръкавици и дезифектанти, закупени със средства от бюджетната сметка на съда, гласи заповедта на административния ръководител на съда Пламен Денев.

Отделно и председателят на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов е разпоредил специални мерки за безопасност. „Във връзка с предприетите допълнителни мерки срещу разпространението на заболяването COVID-19 и съобразно предложенията на Националния оперативен щаб, в Софийски районен съд е създадена организация за допълнително улесняване извършването на отдалечени справки, като такива могат да бъдат извършвани, както чрез сайта на съда, така и на телефони: за граждански дела – телефонен указател на деловодствата; за наказателни дела: тел.02/ 8954305, тел.02/ 8954306, тел.02/ 8954307, тел.02/ 8954308, тел.02/ 8954304, тел.02/ 8954309“, гласи част от заповедта на съдия Ангелов.

От СРС припомнят, че всички книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата. При посещения в сградите на съда, както и участие в съдебни заседания се препоръчва да се спазва дистанция от поне един метър, както и да се спазват общоприетите практики за хигиена.

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и Софийски градски съд моли гражданите приоритетно да използват интернет сайта на съда, както и посочените телефони за справки по дела. „Една от предприетите мерки е на гишета, които обслужват граждани, да бъдат поставени стъклени прегради. В момента се търси и ефикасен дезифектант, препоръчан от лекаря в съда“, казват от СГС.

Правен свят

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...