Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта отказа да подпише споразумение с медсестрите, те не се предават – следва гладна стачка... и всеки да се оправя сам като дойде коронавирусът?

Ужасът в Италия не спира: Днес умряха 50, а още 800 се заразиха с COVID-19!

980x551_1582698210

Никой здравен министър не би подпиал такова споразумение, защото то ще дестабилизира здравната система. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод исканията на петте медицински сестри, които прекараха нощта в сградата на бившия Партиен дом, пише „24 часа“.

На брифинга в Министерския съвет бяха и социалният министър Деница Сачева, както и заместник- министърът на здравеопазването Жени Начева.

И тримата представители на властта излязоха с една позиция – протестът на медицинските работници се експлоатира с политическа цел от политически сили. Тримата бяха единодушни и в друго – че властта не може да подписва споразумения едва ли не с всеки представител на всяка отделна професия. Това изявление бе по следния повод – малко преди началото на извънредната пресконференция на „Дондуков“ 1 – в 17.10 ч, една от протестиращите сестри – Мая Илиева, е пратила Проект на споразумение, който е бил свързан със съществени промени в здравноосигурителния модел.

thumb_1200x630_7734321

„Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове“, посочи Томислав Дончев. И призова диалогът да се прехвърли във форми, в които е възможен истински разговор.

Всяка промяна в здравноосигурителния модел би довела до дестабилизация на здравноосигурителната система, бе категорична Жени Начева в коментар по исканията на медсестрите.

„Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве“, обясни Начева.

Днес в 15:00 часа от името на медицинската сестра Мая Илиева получихме искания, свързани с промяна на здравноосигурителния модел в страната. Това обаче не е елементарна структура, която касае само медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, а цяла система, включваща всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве. В тази връзка искането не може да е насочен към едно конкретно съсловие, тъй като ще постави в риск и ще дестабилизира цялата здравна система, подчерта заместник- министърът на здравеопазването.

Тя подчерта, че искането не може да бъде насочено само към конкретни хора, а не към цялото съсловие, тъй като ще постави в риск цялата здравна система. Именно по тази причина държавата не може да изпълни искането на протестиращите медицински сестри, стана ясно на брифинга.

Начева изтъкна, че исканията на сестрите са справедливи и държавата остава отворена за диалог за подобряване на условията им на труд.

Тя припомни, че през 2019 г. са били дадени допълнително общо 80 млн. лева на лечебните заведение, за да се подобрят условията на труд на служителите в лечебните заведения.

Безпрецедентната ситуация се развива в условията на заплаха за здравето на гражданите заради коронавируса, когато структурите на здравната помощ са в готовност от два месеца. В същия този момент много медицински сестри се грижат за пациенти, това са хора, заслужаващи нашите адмирации“, каза зам.-здравният министър.

„Считаме исканията са политически, тъй като се настоява за цялостна промяна на модела на здравеопазване. Би било твърде безотговорно да се подпише споразумение само с няколко лица. Съзнаваме и уважаваме професията на медицинските сестри, но те не представляват цялото съсловие, заяви министърът на труда и социалната политика.

big_0001b7

Протестиращите медицински сестри, които от вчера са в сградата на Народното събрание на пл. „Александър Батенберг“, са в готовност да обявят гладна стачка. Това каза Мая Илиева, една от протестиращите, пише Novini.bg.

Решението е заради становищата на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, според които предложението на медицинските сестри за промяна на здравноосигурителния модел не може да се приеме от правителството. Дончев и Сачева посочиха, че исканията в предложението на медицинските сестри са политически.

Ужасът в Италия не спира: Днес умряха 50, а още 800 се заразиха с COVID-19!

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!