Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Урсула фон дер Лайен: Учим се от опита на Борисов, той е истински европеец! (ВИДЕО)

3dda6e6175986ebca7f2eb767fd92e92

„Българският опит е от стратегическо значение за региона”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя бе у нас заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заради мигрантската криза. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов им показа границата с Турция от хеликоптер, след което тримата разговаряха.

„В лицето на Борисов виждаме не само приятел, а и истински европеец”, каза Фон дер Лайен след разговорите.

Тя и Шарл Мишел поздравиха българите с националния празник.

„Искам да изразя нашата благодарност за отличното сътрудничество между ЕС и българското правителство”, каза Шарл Мишел. „Успяхме да се убедим колко ангажирани сте в това да опазвате границите на България. Виждаме всички усилия, които до момента сте положили и продължавате да полагате. Искам да кажа, че можете да разчитате на европейската солидарност”, каза Шарл Мишел.

„Това, което се договорихме, е да продължим в работата за добросъседство в региона. Само с такова разбирателство можем да се справим със задаващия се проблем. Проявяваме воля и търпение и искаме да живеем в мирен дом. България е за пример, видяхме как добре страната пази границата си“, каза Бойко Борисов след близо двучасова среща на правителственото летище заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Заедно прелетяха с правителствения хеликоптер над част от южната ни граница, която се пада външна за ЕС, за да разгледат как България се справя с охраняването й.

„Виждаме в лицето на Бойко Борисов, освен приятел и истински европеец. За нас беше ценно и важно да се поучим от огромния опит, който има премиерът и добрите отношения, които имате със съседните страни“, каза Урсула фон дер Лайен като благодари за поканата в деня на националния ни празник 3 март.

Тя и Шарл Мишел бяха закачени с мартеничка от премиера Борисов.

„Успяхме да се убедим колко сте ангажирани в опазването на границите на България. Това е важно и за целия ЕС. Виждаме всички усилия. Може да разчитате на европейската солидарност. Готови сме да ви подкрепим при нужда“, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като обясни, че срещата в България им е помогнала да разберат предизвикателствата пред, които ЕС е изправен.

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!