Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СИКаджията Мацола управлява бизнеса на дамата с къщата в Барселона

„Жената до русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола (на снимката вляво) и негов бизнес партньор са наследили бизнеса на фирмата Ema BGS S.L. с луксозния магазин на марката Ermanno Scervino в Барселона. Той е част от активи за 5 милиона евро, за които каталунската полиция и Антикорупционната прокуратура на Испания водят разследване за пране на пари, свързвано с премиера Бойко Борисов“, пише Биволъ. И продължава:

„След като каталунският вестник El Periodico публикува информация за разследването миналия петък, магазинът още същия ден внезапно беше затворен и работници изнесоха стоката.

Известната италианска марка Ermanno Scervino е дала франчайз за магазина си в Барселона на фирмата Ema BGS S.L. която първоначално е на Георги Йовчев. Той е баща на манекенката Борислава Йовчева – обитателка с детето си в къщата в Барселона, разследвана от испанската прокуратура и Антикорупция.

През 2015 г. Биволъ публикува записите Яневагейт, в които съдия Янева твърди, че Борисов купил на своя приближена “къща в Барселона за милион и половина евро”.

Йовчева живее в къща за 3 милиона евро, а баща ѝ – провинциален водопроводчик,сензационно се оказва собственик на фирма с капитал 1,7 милиона евро.

От каталунската полиция потвърдиха пред няколко български медии, че такова разследване се води активно, но отказаха подробна информация.В същия ден пред журналисти в Брюксел Борисов отрече да има нещо общо с къщата, но не отговори на въпроса дали познава Йовчева.

Госпожица Йовчева внезапно разбогатява и се нанася в луксозна къща за 3 милиона евро в предградие на Барселона, известно с високия си стандарт. Имотът е купен от Александър Чаушев. Къщата е апортирана като капитал във фирмата Numin Invest S.L., в която Йовчева държи скромните 3000 евро, а останалите 2 900 000, на колкото е оценена къщата, са дял на Чаушев и съпругата му.

Но самият Чаушев няма права на управител, за разлика от манекенката, и никога не е живял там.

Година по-късно необяснимото богатство застига и бащата на Йовчева, който в предишния си живот е водопроводчик. Той придобива през 2014 г. фирмата Ema BGS S.L., в която апортира 1 милион евро собствен капитал, неизвестно откъде придобит.

Още 753 000 евро идват от кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas). Тя е представлявана от Силвия Николова за операциите си в Испания, включително тя става и администратор на  Ema BGS S.L. заедно с Георги Йовчев. В България представител на офшорката е нейният съпруг Йордан Христов.

Имената на Силвия Николова и Йордан Христов са цитирани като обект на интерес на каталунската полиция, заедно с още три неназовани лица. Според разследващите сумата, инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Това е с половин милион евро повече от капитала на фирмата, който може да се установи от публичната информация в търговския регистър на Испания. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

В България Христов има бизнес връзки с особено приближения до Борисов шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов, съдружник с премиерския братовчед Ради – Радослав Иванов, който поема от Борисов охранителния бизнес на Ипон. Христов пък през 1997 г. става съдружник с русенеца Илиян Рачев Пенев, известен още с прякора си Мацола. Мацола е един от видните представители на групировката СИК в крайдунавския град.

Дейността на СИК, известна още като Интергруп, е обобщена красноречиво от американския посланик Джеймс Пардю в секретна грама озаглавена Българската организирана престъпност, публикувана за пръв път в цялост от Биволъ.

Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами …, кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.В Русе представителите на СИК/Интергруп се групират в местната фирма Интергруп Норд АД, създадена на 15 април 1996 г. Тя се контролира от Илиян Рачев Пенев – Мацола, Александър Иванов Петров и Валентин Дочев Гецов – Вальо Бореца. Вальо Бореца е топлата връзка с един от големите босове на СИК – Младен Михалев – Маджо.

Сикаджиите контролират бизнеса с горива в Русе и многократно попадат на мушката на антимафиотите за контрабанда. Занимават се и с класически рекет на предприемачи. Криминалната хроника свързана с подвизите на биячите на Мацола е богата, но той все успява да се измъкне сух.

В началото на милениума групата на Пенев обаче се сблъсква с упоритостта на местния шеф на БОП, покойният вече Ваньо Танов, който впоследствие оглави Митниците, след което си отиде без време.

За да избяга от тези неприятни срещи с лица в пагони и качулки, Мацола мести бизнеса си в Барселона, като представител на ресторантите Happy. Липсват публични данни той да е бил съдружник на собственика на веригата Орлин Пенев, но в Каталуния той е представител на марката и през 2004 г. отваря първия ресторант Happy, а впоследствие придобива и два бара. Това става ясно от негово интервю пред испанско специализирано издание за ресторантьорски бизнес.

След публикациите за къщата в Барселона в управлението на Ema BGS S.L. настъпват промени. Най-напред Георги Йовчев и Силвия Николова – съпругата на Йордан Христов, са заличени като управители на фирмата на 25 юли 2019 г. На тяхно място като управител е вписано лицето Sancho Jose Sergi.

Лице със същите имена е представител на фирмата Catbug 15 SL от 2015 г., като Илиян Пенев е управител в същата фирма.

Две седмици по-късно като представител на Ema Bgs SL е вписана Миглена Христова Николова, от която Илиян Пенев има дете също наречено Илиян.

Миглена Николова поддържаше до днес активен профил в Instagram с многобройни снимки от магазина на Ермано Шервиньо в Барселона. На снимката с персонала тя е с бялата рокля.

Друга любопитна снимка на г-жа Николова разкрива близостта ѝ с манекенката Цеци Красимирова, която беше ранена при убийството на известния контрабандист Косьо Самоковеца в Амстердам, с когото имаше явна връзка.Според Николова, Цеци Красимирова е нейна “скъпа приятелка, гуру, сестра по сърце, ментор и пример за безброй неща”.

Изводът от тези бизнес връзки е, че Йордан Христов, “инвеститорът” в необяснимо луксозния живот на манекенката, свързвана с Бойко Борисов, има поддръжката на местна българска бизнес мрежа, свързана с лица от българския ъндърграунд“, пише Биволъ. 

Виж снимки ТУК!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!