Заден и за еврозоната

Във висшите политически кръгове се говори, че министър-председателят Бойко Борисов има една мечта. Тя е да остане с нещо в историята, като предшествениците си. Той е цитирал Царя, който ни вкара в НАТО, Станишев, който ни вкара в ЕС, а самият Борисов  пък иска да ни вкара в еврозоната. Защо не в Шенген, където по неговите думи „аха да влезем” от 11 години не става ясно. Неочаквано Борисов даде заден ход по темата за еврото. В свое изказване на ЧРД на КНСБ министър-председателят постави под условие напредъка на страната към присъединяване с аргумента, че има необходимост от „абсолютен консенсус“. Това е пореден шамар за финансовия министър Владислав Горанов, след като Борисов преди броени дни върна и скандалната Наредба 18, точно  както 19 написа и предвиди.

„Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането на България в чакалнята за еврото”, обяви премиерът по време на официалното празненство за 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ.

"След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото”, каза Борисов.

„Няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле”, добави Борисов, като забрави Гърция. „В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят.

Припомняме, че преди десетина дни на второ четене в НС, при нито едно изказване от депутат, беше прието, че от влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон.  Новината предизвика спонтанен обществен вот на недоверие за финансовата политика на правителството.  От тогава хората обръщат националната валута в евро и долари, но много от тях не ги оставят, а и ги теглят и оставят спестяванията си в сейфове в трезорите, разкриват бакнери. Сметката сочи, че над 2 милиарда са обменените левове в банки и обменни бюра за по-малко от половин месец.

Борисов не изключи по-късно влизане на страната в чакалнята. Той бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и да говорят по темата. „Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, обясни министър-председателят. Той отбеляза, че когато България влезе в „чакалнята“, ще се освободят 10 млрд. лв., които могат да отидат за железопътна инфраструктура, за иновации, за доходи. Странно - валутният резерв се отчита като 40 млрд.лв. Възможно  е и Борисов да го бърка с фискалния резерв.

Снимка: OFFNews.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/ne

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...