Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Служебно лице от китайското посолство ми се обади и бях притиснат”

Вестникарска будка на Epoch Times. Медията се отпечатва в 30 страни на 11 езика, а като Интернет издание - на 17 езика. Неподчиняващ се на линията на китайската комунистическа партия, само за няколко години от създаването си (2000 г.) той се превръща в най-широко разпространеният китайскоезичен вестник в света. (Matt Hildebrand/Epoch Times)

Lee Hall, Epoch Times- UK

В Обединеното кралство свободата на словото на китайските имигранти е застрашена от кампания на китайското посолство в Лондон. Служебни лица са оказали натиск върху рекламиращи в китайското издание на Epoch Times компании да прекратят тази своя дейност.

Четеният от една трета от китайската общественост в Обединеното Кралство вестник Epoch Times (Ипок Таймс) отразява по прям начин въпроси за човешките права, които са цензурирани в контролираните от комунистическа партия китайски медии по света.

През последните няколко седмици върху две консултантски агенции е бил оказван натиск да отстранят своите реклами от китайското издание на Epoch Times. Говорител на една от тях заяви:

„Служебно лице от китайското посолство ми се обади и бях притиснат, затова реших да отменя рекламата си във вашия вестник.”

Друг консултант сподели, че членове от семейството му в Китай също са се обадили и са упражнили върху него натиск да премахне рекламата си в Epoch Times, намеквайки, че семейството му също е получило заплашителни позвънявания от китайската комунистическа партия (ККП).

И двете агенции помолиха да не бъдат публикувани имената им, за да се избегне по-нататъшен натиск. 

„Тук не става дума само за загубата на няколко клиента”, твърди главният редактор на Epoch Times в Обединеното Кралство Уилям Лиу (William Liu). „Това е много сериозен въпрос: свободата на печата в демократично общество е заплашена от една диктатура. Те се подиграват с установените дипломатически похвати.” 

Китайските супермаркети и предприемачи в Кралството, които в продължение на години вече са пунктове за разпространение на вестника, също са отказали през последните няколко седмици да вземат вестника на склад. Тези предприемачи, допринасящи за разпространението на 20 процента от тиража на вестника, отказаха да се аргументират.     

„Epoch Times е единственият вестник извън контрола на китайската комунистическа партия”, каза Лиу. „Нашият вестник е известен с разобличаването на чудовищните нарушения на човешките права, извършвани понастоящем в Китай, и ККП ще направи всичко възможно да ни спре.”
 
Натискът на ККП не е новост за Epoch Times. Миналата година в хонконгската редакция на вестника бе проникнато с взлом, като компютрите и печатарската техника бяха унищожени. Подобни инциденти се случиха също така и в Япония, Тайван, Франция, Канада и Австралия.

През февруари 2006 г. в собствения му дом в САЩ бе пребит и заплашен с огнестрелно оръжие техническия директор на вестника, след което компютрите му бяха откраднати.

В Лос Анжелис от екипа на Epoch Times бе установено, че голяма част от вестниците се крадат от разпространителските пунктове. Впоследствие следите за това отведоха до китаец, който събира редовно вестниците и ги унищожава. При намесата на полицията в Лос Анжелис се оказало, че човекът има и оръжие, след което той бе арестуван.  

„ККП и нейните агенти са използвали всякакви средства, за да ни попречат да разкриваме техните престъпления”, заяви Лиу. „Но Epoch Times е вестник, който се подчинява на законите на демократичните държави, на които служи. Няма да ни уплашат, нито ще се откажем  – ще продължаваме да изобличаваме техните погазвания на човешките права.”

Epoch Times е световна медия, разпространявана като печатно издание в 30 държави на 11 езика с общ седмичен тираж от 1,5 млн. броя. Като електронен вестник тя се чете по цял свят на 17 езика.

Стартиралият през 2000 г. вестник придоби популярност най-вече заради своята открита и пряма позиция относно китайския комунистически режим, което му помогна да се превърне в най-широко разпространеният китайскоезичен вестник в света.

През 2004 г. вестникът издаде серия от свои ексклузивни публикации, разкриващи с подробности насилствената история и същност на ККП. От публикуването им досега тези „Девет коментара за комунистическата партия” са окуражили над 22 млн. души да се оттеглят публично от ККП, както и от други настоящи и бивши комунистически партии и техни дъщерни организации.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!