Тайната: Колко струва американският втечнен газ на България! Да не говорим, че използването на втечнен газ предполага изтичане на метан, който загрява атмосферата петдесет пъти по-силно

Десет години след като Американският втечнен природен газ излезе на широката международна арена, може да се даде обективна оценка за успеха при използването ми и перспективите да получи световно господство. Ето анализ на istinata.net за основните постулати, които водят до така наречените „предимства“ на този вид гориво.

Първо, втечненият газ, който трябваше да изтласка нормалния руски газ от пазара, се позиционираше като вълшебно хапче за околната среда. Любителите на бизнеса убедиха целия свят, че мръсните въглища трябва да бъдат заменени със синьо гориво. Това трябваше да намали критичното замърсяването на въздуха в големите градове, както и да забави глобалното затопляне. Обаче, всичко това се оказа доста погрешно.

Страните, плътно разположени на върха на въглената игла, като Китай, Полша или Индия, не бързат да променят собствената си енергетика и икономика. Дори, само защото въглищата са много по-евтини от втечнения газ, и лежат точно под краката на държавите.

По отношение на емисиите от парникови газове, използването на втечнен газ не реши проблема. Факт е, че при изгарянето на газ, количеството въглероден диоксид в атмосферата е само една трета по-малко, отколкото при изгарянето на въглища. Но има и друг критичен фактор – използването на втечнен газ предполага изтичане на метан, който загрява атмосферата петдесет пъти по-силно. Следователно, втечненият газ е смъртоносен за екологията на света.

Разработването на втечнения газ не намали и безработицата. Понеже производството му е крайно технологично и не изисква голяма човешка намеса. На всичко отгоре, азиатските страни Китай, Япония, двете Кореи и Тайван непрекъснато намаляват вноса на американския втечнен газ, заради прекалено високата цена. Затова американците се опитват да го внедрят у нас.

Нека да видим колко ще е цената на втечнения американски газ за България

Цената на втечнения газ за хиляда кубически метра е 110 долара. Но…това е цената директно от мястото на добива. След това газът трябва да бъде доставен в завода за втечняване – 20 долара. Разходите за втечняване – 100 долара. Още 10 долара за изпомпване в резервоари и три процента премия при загуби от изпаряване, още 20 долара. Съберете всичко заедно и получавате 260 долара за хиляда кубически метра втечнено гориво. Но това съвсем не е продажна цена за потребителите. Пред нас е само себестойността на втечнения газ в САЩ.

След това втечненият газ трябва да се натовари на танкери, да се транспортира до заводите в Европа или Азия, които наново ще го превърнат от втечнено в газообразно състояние. А транспорта с танкери е скъп – минимум 70 долара за 1000 кубически метра. Връщането в газообразно състояние също е около 80 долара. И последна е транспортировката на природния газ до потребителя, която става по обикновените тръбни газопроводи. Но тя също струва пари. Някъде около 20 до 50 долара в зависимост от разстоянието.

Значи към цената от 260 долара трябва да прибавим още минимум 200 долара. Общо получаваме "атрактивната" цена от 460 долара. И това е без печалбата на търговеца в дадената страна, който ще продаде втечнения газ на потребителите. Ако това е в България – да пази Господ! И като сложим и печалбата, тогава цената започва да гони 500 долара, а за България само един Господ знае колко може да стигне. Само вижте цените по бензиностанциите при под 50 долара за барел петрол, цената по родните бензиностанции си седи на равнище 100 долара?

Поради причините изброени за света, не България, германците не искат да купуват американския втечнен газ, а се бият с Вашингтон за руския нормален природен газ, който струва четири – пет пъти по-евтино.

А Борисов се хвали, че правел диверсификация за ваша сметка като дава ВАШИ пари не само за стари самолети, но и за скъп втечнен газ.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Автор Иво Македонски, istinata.net       

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...