Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дъщеря на Желю Желев: България се управлява като по учебник на ДС

”Аз имам чувството, че това е нещо като целенасочена политика на забрава. Смятам, че баща ми е много неудобен като политическа фигура за много хора, защото той беше даван винаги за пример като един некорумпиран, честен политик. За много малко български политици това може да бъде казано.

Дори и враговете му никога не са могли да го уличат в нещо користно. Баща ми беше човек на идеите, беше човек с концепция за нещата, с виждания. Неговата движеща сила не бяха лични, икономически интереси, бяха просто идеи, които той отстояваше и които той прокарваше през цялото време, докато се занимаваше с политика”, това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Станка Желева – дъщеря на д-р Желю Желев, който е първият за България демократично избран президент.

”Виждаме, че в момента в политиката няма хора с идеи. Няма идеи. Има само интереси и хора с интереси, които се защитават по един брутален начин. Смятам, че просто само като отвори човек един вестник, или телевизора, или социалните медии, и като види какво се пише… просто се чудим в какво време живеем”, каза Станка Желева.

”В рамките на шегата, България е една от малките държави, която има държавен глава и министър-председател – генерал. Заедно със Северна Корея, това в рамките на шегата”, вметна тя.

”Смятам, че това, което виждаме… тази държава се управлява като по учебник на Държавна сигурност, което не е странно, защото голяма част от управленческия ешелон излиза именно от школата в Симеоново. И това е ужасно, защото хората, които не излизат от тази школа, те не са подготвени, за да се сблъскат с всичко това”, заяви още Станка Желева, а миг след това затвърди тезата си, че комунистическата Държавна сигурност продължава да управлява България и да защитава икономическите си интереси.

”Баща ми е имал политически врагове, но никога не съм го чула да казва нещо лошо за когото и да е било. Той уважаваше дори и враговете си – хора, които наистина бяха срещу него. Гледайки назад във времето, той е бил изключително наивен и… той умря идеалист. Баща ми беше един идеалист.
Той казваше: ако си прав, ако наистина си прав, ти трябва да отстояваш идеите си. Освен това, той не се страхуваше. Не можеха да го притеснят с някакви интриги, с някакви оперативки, с доноси – не можеха да го стреснат. Той беше изключително смел, изключително свободен, изключително силен. А всъщност страхът – това е нещото, което наистина ни кара да правим най-големите глупости в живота си”, отбеляза едно от децата на покойния д-р Желев.

”Аз обичам да пътувам, обичам да виждам нови места, нови хора, понякога ми се случва да не съм рисувала дори един месец и на улицата да видя нещо. Винаги нося в себе си един тефтер… просто да ме накара да спра и да го нарисувам, може да бъде котка, дърво, чаша. Това са неща, които не мога да обясня. Нещо те впечатлява, нещо ти дава някаква идея”, коментира Станка Желева своите творчески прийоми в качеството си на художник.

Водещата Лили Маринкова попита Станка Желева защо е предпочела да живее в България, а тя отговори на поставения въпрос по следния начин: ”Аз никога не съм искала да живея някъде другаде, освен в България. Просто ми харесва, това е моята страната, обичам си я. Но какво значи в наши дни – живея в България? Да, живея в България, но аз мога да пътувам всяка седмица, ако пожелая. Тук ми е най-удобно да живея.”

Станка Желева коментира и настоящия президент на България – Румен Радев, изразявайки мнението, че той не е на своето място в ролята му на президент.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!