Шефът на ВВС два пъти е отказал на КПКОНПИ документи за проверката срещу Десислава Радева

Ген. Цанко Стойков и Десислава Радева

Скандалът с проверката по назначението на Десислава Генчева/Радева на втори договор като ПР на ВВС и укриването на документи от страна на шефа на ВВС се разраства. 

Антикорупционната комисия разпространи две писма, получени до нея от командира на ВВС, в периода на провеждащата се проверка срещу президентската съпруга Десислава Радева, с които ген. Цанко Стойков отказва да предостави искани от органа документи.

Това съобщиха от КПКОНПИ, пише "Правен свят".

С това Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) опроверга разпространения в петък от Министерството на отбраната доклад на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, в който бе посочено, че подчиненият му ген. Стойков е предоставил на Антикорупционната комисия всички изискани документи в срок.

На 30 януари военният министър Красимир Каракачанов възложи на ген. Боцев проверка дали ген. Цанко Стойков е дал всички документи, поискани от КПКОНПИ за съпругата на президента Десислава Радева.

Проверката трябваше да даде яснота какво точно е искала Комисията във връзка с назначението на Десислава Генчева/Радева като пиар на ВВС и дали генералът е укрил документи. Подобни съмнения се появиха, след като дни по-рано от прокуратурата разпространиха аудио записи от приложени спрямо ген. Стайков СРС-та, в които се предполага, че той разговаря с президента Румен Радев как да процедира и кои документи, свързани със съпругата му Десислава, да предостави на КПКОНПИ.

Проверката на ген. Боцев приключи този петък, като в нея не бяха констатирани нарушения. В доклада от инспекцията бе посочено, че пpeз aпpил минaлaтa гoдинa Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e изпpaтилa шecт пиcмa за пpoвepĸaтa, свързана с евентуални нapyшeния oт cтpaнa нa Pyмeн Paдeв, в качеството му на командира на ВВС, при назначаването Дecиcлaвa генчева/ Paдeвa като ПР на институцията. Спроед проверката на ген. Боцев, Цaнĸo Cтoйĸoв e пpeдaл дoĸyмeнтитe в cpoĸ, a в cpeдaтa нa мaй Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e пoиcĸaлa дoпълнитeлни дoĸyмeнти, ĸoитo също ca били пpeдocтaвeни.

Сега от КПКОНПИ обаче опровергават този факт, като разпространяват двете писма от ген. Стойков, с които се отказва предоставянето на изисканата допълнителна информация, като мотивите за това са – липса на законово основание те да бъдат изискани и изтичането на давностен срок.

В първото писмо, изпратено до КПКОНПИ от ген. Стойков на 10 май 2019 г., се посочва, че "исканата информация е свързана с дейността на о.р. генерал-майор Румен Радев като командир на Военновъздушните сили за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси. Въз основа на гореизложеното, не е налице правно основание за предоставяне на тази информация по ЗПКОНПИ".

Във второто писмо, изпратено до Антикорупционния орган на 27 май 2019 година пък се казва: "видно е, че Командването на Военновъздушните сили не е надлежния орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-мсайор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ. "Също така, при установяване на конфликт на интереси с влязъл в сила акт, съгласно чл. 80 от ЗПКОНПИ, е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. В конкретния случай, о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г., т.е. исканата информация няма конститутивен характер, същата по никакъв начин няма да доведе до промяна в публичния статус на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, както и не би могла да послужи за зашита съгласно целта на закона (чл.2 ЗПКОНПИ)".

Ген. Стойков мотивира отказа си да предостави исканата от КПКОНПИ информация и с това, че "о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г. правната възможност на Комисията да упражни предоставената ѝ със закона правомощие по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев е за периода от 22.04.2016 г. (т.к. датата на писмата с искане за предоставяне на информация е 22.04.2019 г.) до 16.08.2016 г. Изтичането на тригодишния давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпил сигнал и/или решение на Комисията за образуване/прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева".

Писмото на ген. Стойков до КПКОНПИ с дата 10.05.2019 г. може да видите ТУК!

Писмото на ген. Стойков до КПКОНПИ с дата 27.05.2019 г. може да видите ТУК!

Източник: http://legalworld.bg/84894.komandiryt-na-vvs-dva-pyti-e-otkazal-na-kpkonpi-dokumenti-za-proverkata-sreshtu-pyrvata-dama-desislava-radeva.html

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...