Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на ВВС два пъти е отказал на КПКОНПИ документи за проверката срещу Десислава Радева

Ген. Цанко Стойков и Десислава Радева

Скандалът с проверката по назначението на Десислава Генчева/Радева на втори договор като ПР на ВВС и укриването на документи от страна на шефа на ВВС се разраства. 

Антикорупционната комисия разпространи две писма, получени до нея от командира на ВВС, в периода на провеждащата се проверка срещу президентската съпруга Десислава Радева, с които ген. Цанко Стойков отказва да предостави искани от органа документи.

Това съобщиха от КПКОНПИ, пише "Правен свят".

С това Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) опроверга разпространения в петък от Министерството на отбраната доклад на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, в който бе посочено, че подчиненият му ген. Стойков е предоставил на Антикорупционната комисия всички изискани документи в срок.

На 30 януари военният министър Красимир Каракачанов възложи на ген. Боцев проверка дали ген. Цанко Стойков е дал всички документи, поискани от КПКОНПИ за съпругата на президента Десислава Радева.

Проверката трябваше да даде яснота какво точно е искала Комисията във връзка с назначението на Десислава Генчева/Радева като пиар на ВВС и дали генералът е укрил документи. Подобни съмнения се появиха, след като дни по-рано от прокуратурата разпространиха аудио записи от приложени спрямо ген. Стайков СРС-та, в които се предполага, че той разговаря с президента Румен Радев как да процедира и кои документи, свързани със съпругата му Десислава, да предостави на КПКОНПИ.

Проверката на ген. Боцев приключи този петък, като в нея не бяха констатирани нарушения. В доклада от инспекцията бе посочено, че пpeз aпpил минaлaтa гoдинa Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e изпpaтилa шecт пиcмa за пpoвepĸaтa, свързана с евентуални нapyшeния oт cтpaнa нa Pyмeн Paдeв, в качеството му на командира на ВВС, при назначаването Дecиcлaвa генчева/ Paдeвa като ПР на институцията. Спроед проверката на ген. Боцев, Цaнĸo Cтoйĸoв e пpeдaл дoĸyмeнтитe в cpoĸ, a в cpeдaтa нa мaй Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e пoиcĸaлa дoпълнитeлни дoĸyмeнти, ĸoитo също ca били пpeдocтaвeни.

Сега от КПКОНПИ обаче опровергават този факт, като разпространяват двете писма от ген. Стойков, с които се отказва предоставянето на изисканата допълнителна информация, като мотивите за това са – липса на законово основание те да бъдат изискани и изтичането на давностен срок.

В първото писмо, изпратено до КПКОНПИ от ген. Стойков на 10 май 2019 г., се посочва, че "исканата информация е свързана с дейността на о.р. генерал-майор Румен Радев като командир на Военновъздушните сили за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси. Въз основа на гореизложеното, не е налице правно основание за предоставяне на тази информация по ЗПКОНПИ".

Във второто писмо, изпратено до Антикорупционния орган на 27 май 2019 година пък се казва: "видно е, че Командването на Военновъздушните сили не е надлежния орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-мсайор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ. "Също така, при установяване на конфликт на интереси с влязъл в сила акт, съгласно чл. 80 от ЗПКОНПИ, е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. В конкретния случай, о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г., т.е. исканата информация няма конститутивен характер, същата по никакъв начин няма да доведе до промяна в публичния статус на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, както и не би могла да послужи за зашита съгласно целта на закона (чл.2 ЗПКОНПИ)".

Ген. Стойков мотивира отказа си да предостави исканата от КПКОНПИ информация и с това, че "о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г. правната възможност на Комисията да упражни предоставената ѝ със закона правомощие по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев е за периода от 22.04.2016 г. (т.к. датата на писмата с искане за предоставяне на информация е 22.04.2019 г.) до 16.08.2016 г. Изтичането на тригодишния давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпил сигнал и/или решение на Комисията за образуване/прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева".

Писмото на ген. Стойков до КПКОНПИ с дата 10.05.2019 г. може да видите ТУК!

Писмото на ген. Стойков до КПКОНПИ с дата 27.05.2019 г. може да видите ТУК!

Източник: http://legalworld.bg/84894.komandiryt-na-vvs-dva-pyti-e-otkazal-na-kpkonpi-dokumenti-za-proverkata-sreshtu-pyrvata-dama-desislava-radeva.html

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!