Американците искат първо да изчистим съдебната система... от русофили, а после и народа? Елена Поп.: САЩ ни казват "Започваме от Миталов"

Елена Поп.: САЩ ни казват 'Започваме от Миталов'

"За първи път се обявява такава информация, затова имаше такъв интерес. Имало е такива случаи, на забрана за влизане в САЩ, но за пръв път се съобщава публично. Оповестяването е част от санкцията. Имало е и видими имена, от бизнес средите и политиката, поради неправомерни отношения". Така коментира казуса със съдия Андон Миталов Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор.
 
"Лично решение на държавния секретар е дали само да се откаже виза или да се оповести публично. Това подсказва, че целта не е просто да бъде санкциониран, смисълът е да бъде чуто, оповестено, сигналът е много по-голям.  Не очаквайте да се получи земетръс, това е начало на цял процес. Американската система не работи като стражар, не отстрелва по височина или по азбучен ред бандитите", заяви тя.   

"Сътрудничеството в сферата на върховенството на закона и борбата с корупцията е важна точка в договора между България и САЩ.  Това е стратегическа рамка, върховенството на закона за Америка е Библия. То се осъществява чрез система на удържане и контрол. То иска тотално неутрализиране на лични намеси. Системата е направена така, че рано или късно справедливостта успява да излезе напред в голяма степен.

Начинът на разсъждение на САЩ е точно такава – за да може да стигнеш до конкретния виновник, трябва да минеш през системата и механизма, които са го допуснали. Имената трябва да бъдат само илюстрация на добрата система, ако единият бъде порицан, каква е гаранция, че няма да излезе и следващия? Тази първа санкция не се насочва в политиката или в бизнеса, а към съдебната система. Това е съвсем логично, знакът, който ни изпращат е "почва се оттам" – от правораздавателната система, от върховенството на закона", коментира Поптодорова. "Наложително е да има и следващи такива действия. И посланик Мустафа каза, че е началото на процес. Върховенството на закона да се установи в страната е много трудна работа. Това е тест за властите в България, случилото се с Андон Миталов.  САЩ трябва да бъдат сигурни, спокойни със своите съюзници. Интересите на двете държави са идентични. Тук на ход са българските власти. Реформата на съдебната система означава рязане на живо месо, промяна на частни връзки и взаимоотношения. Това е сравнимо с дългогодишното ни общуване с ЕС и Венецианската комисия.  САЩ обаче обичат прекия път. Подкопаване върховенството на закона и корупция са много сериозни обвинения", добави тя.

"Делото за шпионаж трябва да приключи. Путин размаха пръст, но нищо не се случва. Това е критичен тест за институциите. Процесът тръгва от посещението на Борисов в САЩ. Темата е важна, защото се отнася за геополитика, доколко сме се еманиципирали от Русия. Как българските системи обслужват чужд геополитически интерес. Борисов е наясно, че това е от голям интерес за САЩ", сподели още Елена Поптодорова.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...