Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова пита МВР-шефа: Кой изпрати полицаи да тормозят баба Стойна? Той: Не сме притеснявали жената

73-годишната жена се прочу, след като попита на антиправителствен протест премиера "защо толкова мрази народа си"

Като баба Стойна мислят хиляди. С репресивната машина на МВР и държавата не можете да ги спрете, категорична бе лидерът на БСП

"Кой изпрати полицаи да тормозят 73-годишната баба Стойна затова, че е участвала в антиправителствен протест, попита от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова".
Въпросът ѝ бе отправен към министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Баба Стойна се прочу, след като участва в антиправителствен протест и разказа участта си пред отразяващите събитието репортери. Тя каза, че получава 119 лв. пенсия, а цял живот е работила и попита премиера Борисов "защо толкова мрази народа си".

Оказа се обаче, че след като изповедта на възрастната жена стана хит в социалнте мрежи, тя е била посетена от полицаи.

Съдбата на баба Стойна трогна лидера на социалистите и тя отправи официално парламентарно питане към вътрешния министър кой е наредил на полицаите да отидат в старческия дом и да правят протоколи на възрастна жена, защото си е позволила да участва в протест и да изрази свободната си воля да критикува правителството.

„На 29 януари тази година се проведе антиправителствен протест в София. В него взема участие 73-годишната г-жа Стойна Льогова. По време на протеста към нея биват зададени въпроси от журналисти. Думите ѝ станаха известни, обиколиха социалните мрежи и провокираха доста остри реакции в българското общество“, припомни председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание във въпрос към министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Тя изтъкна още, че на въпроса защо е там и защо протестира, 73-годишната баба Стойна отговаря: „След 15 години в България няма да има нито един българин. Бойко по този начин българският народ ще го унищожи. Продаде тока, водата, земята, ние къде ще сме? Какво си мислят те? Защо толкова много Бойко мрази народа си? Защо не спрат да крадат? Да дадат малко на народа, на младежите, а не да вървят по чужбина, за да са слуги. Това е безсрамен човек. Мен, робинята, ме водят на 119 лв. Това ли заслужих? А сега съм един парцал, Бойко си трие всеки ден краката в мен. Не се ли наяде този Борисов? Бойко, нямаш ли срам? Ти, Бойко затри народа. Нямам пари да си купя хляб.“

Нинова отбеляза, че възрастната жена изплаква мъката си в това интервю, но вероятно не очаква какво ще се случи на следващия ден. Тогава шестима полицаи посещават Дома за стари хора в столичния квартал Зона Б5, за да "профилактират" възрастната жена. Нещо повече, правят предупредителен протокол, карат я да подпише, че "занапред няма да участва в такива демонстрации".

„Много притеснена, тя отново дава интервю и казва: „Възмутена съм, аз ли съм заплахата за страната? Аз съм една възрастна жена на 73 години с куп болести, а петима или шестима полицаи се изсипаха при мен“, разказа още Нинова.

И продължи: "Въпросът ми е, г-н министър, кой реши, кой нареди на полицаите да отидат в старческия дом и да правят предупредителни протоколи на тази възрастна, беззащитна и самотна жена, само защото си е позволила да участва в демонстрацията и да изрази свободната си воля да критикува правителството. Възнамерявате ли онези хора, които са изпратени да тормозят възрастната жена, да понесат отговорност за това?” , попита Нинова. 

„Използвате МВР и държавните институции за всяване на страх и репресии срещу хората, които критикуват властта. Това е големият въпрос на държавното управление и на държавността в България. Преди две седмици обгазявахте със сълзотворен газ, сега тормозите възрастна жена. В момента разбираме, че навън има 1000 протестиращи. И тях ли ще снимате, профилактирате, посещавате и ще им пишете предупредителни протоколи? Да, баба Стойна е една и се превърна в символ на протеста, но като нея мислят хиляди. С репресивната машина на МВР и държавата не можете да ги спрете“, категорична бе Нинова.

Вътрешният министър Младен Маринов отговори, че "участвалата в протест възрастна жена не е била и обект на полицейска проверка" и не е притеснявана от служители на МВР. Той увери, че през цялата си професионална кариера на полицай е следвал принципа, че служителите на МВР са длъжни да гарантират правото на протест на всеки български гражданин.

Младен Маринов обаче заяви в отговора си към Нинова, че действително на 30 януари младши полицейски инспектор от Трето районно управление в столицата е посетил Дома за стари хора в жк „Зона Б5“, блок 4, но след сигнал от управителя за нарушение на нормативните документи на обекта. Заради грипната епидемия имало забрана за посещения от външни лица. При баба Стойна дошли трима посетители, които се държали грубо с полицаите.

По случая били изготвени съответните докладни записки. Към материалите от проверката е приложено и писмено сведение на възрастната жена, което тя твърди, че полицейските служители са извикани от управителя на дома.

Той поясни, че след разговор с полицейският инспектор две от лицата са предоставили документи за самоличност. „Другият мъж категорично отказва да съдейства на полицията. Той показва личната карта с нарушена цялост, но бързо я прибрал“, каза още Маринов.

„Същият се е опитал да напусне стаята, избутвайки грубо служителите. В резултат на място е извикан и паттрул от Трето районно управление. Служителите от патрулната група са съставили акт на въпросния гражданин, заради нарушение на Закона за българските лични документи. По случая са изготвени съответните докладни записки от полицейските служители, снети са и допълнителни сведения от длъжностните лица в дома, както и от представителите на фондация, която работи на място.

Към материалите от проверката е приложено и писмено сведение на възрастната жена. В него тя твърди, че полицейските служители са извикани от управителя на дома. Отново според нея същите обиждали и заплашвали органите на реда. Отново в същото сведения възрастната жена твърди още, че не е била притеснявана от служителите на МВР във връзка с участието ѝ в някакви събития“, допълни вътрешният министър.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!