Г. Близнашки: Сега виждаме същинския облик на Радев, крие много големи опасности за обществото

Георги Близнашки

Георги Близнашки

"Ясно е, че следващите арести ще бъдат свързани с вкарания незаконно боклук. Това са неща, които се чакат от много години. Смятам, че прокуратурата трябва да получи подкрепата на българските граждани. Всичко се случва, защото органите на МВР и ДАНС натрупаха опит и усилията им дават резултати", коментира пред БНТ бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки.

По думите му, пък работата на Цацаров е извела "работата на КОМПИ на по-високо ниво".

"Президентът преди няколко месеца започна една инициатива за реформи в прокуратурата веднага след като беше избран новия главен прокурор. Големият въпрос е, че този дебат е изчерпан. Скритият замисъл беше да се парализира работата на прокуратурата", коментира Близнашки.

"Искането на главния прокурор до КС е напълно легитимно. Двете висши престъпления не са уредени подробно в НК, защото Конституцията ни е от 91, а НК от 68-ма. Още повече, че има един куп въпросителни около поведението на държавния глава", смята той.

Според него, имунитетът на президента не е абсолютен, той е "много ограничен".

"Законът позволява и той е в обществен интерес, да бъде публикувана информацията, която разпространи прокуратурата. Общественият интерес е в приоритет в подобна ситуация", заяви Близнашки.

"Освен това не знаем какво ще бъде продължението, след като КС се произнесе. Никой не знае каква ще бъде развръзката", каза професорът.

"Ситуацията е много интересна, защото 1/4 от народните представители могат да повдигнат обвинение срещу президента и да започнат разследване срещу него. Много е жалко, че толкова хора, които минават за добри юристи се явяват с абсурдни тези", коментира Близнашки.

По думите му, с изявлението си президентът "преминава всякакви граници".

"Да даваш простор на собствените си фрустрации е недопустимо. Радев успя да ни изненада. Ние го избрахме без да го познаваме. Сега виждаме същинския му облик и това крие много големи опасности за обществото. Да не говорим за академиците от "Единение", които агитират за неговите тези. Той тръгва срещу Конституцията. Повтаря всички стари лъжи. Неговата основна задача е да осигури нормално функциониране на институциите, а той разпалва една истерия", разпалено завърши конституционалистът.

Акад. Петър Иванов: Етническите българи са едва 4 милиона души

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...