Проф. Ал. Маринов за скандала с Миталов: Великите скалисти планини се напънаха и родиха мишка

Проф. Александър Маринов Снимка: БНР

Всичко, което американците правят в България, е в контекста на противоборството им с Русия в региона, смята политологът

 

"Великите скалисти планини се напънаха и родиха мишка". С тази шеговита перифраза политологът проф. Александър Маринов коментира пред БНР изявлението на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Андон Миталов за участието му в сериозна корупция“.

По думите му се е очаквало да бъде посочено име на човек от нива, на които се вземат важните решения в държавата.

"Трябва да сме много наивни, ако смятаме, че американците ще избират своите "мишени" с оглед благото на българското общество. Те имат свои интереси и преследват свои цели", заяви проф. Маринов.

Според политолога всичко, което американците правят в България, е в контекста на противоборството ѝ с Русия в региона. Той смята, че тезата, че корупцията се внася у нас от Русия трябва да бъде доказана, защото тя е дискусионна.

"Надявам се, че ще стигне смелостта на българските компетентни органи, за да поискат повече доказателства за това в какво се изразява корупцията на този злодей Миталов. Дали е свързана само със случая с Николай Малинов, може да е имало и други случаи", категорично заяви политологът.

Според него е важно да разберем и дали съдия Андон Миталов е кандидатствал за американска виза, за да му бъде забранено влизане в САЩ.

"Много е показателно, че първото съобщено име е именно на съдия и то от Специализирания съд," коментира пред БНР Вени Марковски, който от дълги години живее в САЩ. Марковски уточни, че това е съдът, който беше създаден, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта, а един от неговите представители е санкциониран от Вашингтон със забрана да влиза в САЩ.

"В България често не си даваме сметка за това какво означава върховенство на закона, но това е предвидимостта на това какво се случва в рамките на закона и още - няма хора, които да са над закона", каза още Марковски и коментира, че у нас отношението към това е крайно скептично и българите не вярват, че това е възможно.

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Марковски припомни, че България и САЩ са съюзници и трябва да приемаме всичко, което се случва, като проява на загрижен приятел, като опит да се помогне на България, а не като размахан пръст.

Според него не трябва да очакваме САЩ да свършат работата на българските правораздавателни органи, включвайки името на съдия Миталов в забранителен списък.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...