Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Правителството ще реагира срещу Радев чрез прокуратурата

.
Адв. Михаил Екемджиев

Правителството, според мен, ще реагира и чрез прокуратурата, защото не е тайна топлата връзка между някои проправителствени олигарси, които са едновременно и ментори на главния прокурор. Така че, очаквам там да се изостри тона във връзка с образуваните проверки и досъдебни производства спрямо президента.
Това каза пред ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев по повод изненадващото заявление на държавния глава, направено в обръщение към нацията.

Румен Радев: Официално снемам доверие от правителството – налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи

"Заявлението на президента Румен Радев, че сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов е нов етап от тлеещата от години институционална война между президентството и правителството. Това е акт, който е по-скоро символичен и ще има морално политически последици. Не може президентът да разпуска правителството, както е в някои други държави.

Това е както навремето Боянските ливади на Жельо Желев – показване от страна на държавния глава, че има драстично несъответствие между вижданията на суверена, който той олицетворява. Президентът олицетворява единството на нацията и начина по който е управлявана. Преки юридически последици няма. Не може да се говори за някаква конституционна криза или нещо подобно. По-скоро става въпрос за един морален политически упрек, че така не може да продължава.  Разбира се, това са тежки репутационни щети за правителството. 

Не може да се каже, че президентът призовава към бунт. За да се каже това той трябва  да призове хората да излязат на улиците, да яхнат самолетите и да свалят това правителство. Очевидно няма такова нещо. Като държавен глава по Конституция той има право на обръщение към народа, има право на своя институционална позиция, която не е задължително да съвпада с тази на парламентарното мнозинство  или правителството. Това е част нормалната парламентарна демокрация и на механизмите, по които може да сработва тази демокрация, при която в случая президентът се опитва да бъде коректив на правителството и доминиращото парламентарно мнозинство. 

Не мога да изключа и опит за импийчмънт, макар, че там се изисква доста по-сериозно мнозинство, за да се стигне до такова решение. Ще има динамика, в интересни времена ще живеем в следващите няколко дни и седмици.", прогнозира още Екемджиев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...