Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дейвид Килгор: Това е нова форма на зло по света

В България бе представен доклад за убийства на хора в Китай заради търговия с органи

Дейвид Килгор e бивш държавен секретар на Канада, бивш главен прокурор и бивш депутат, преизбиран 8 пъти, и автор на скандалния доклад относно незаконното събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. „Китай и Русия са опитни в манипулирането на международната общественост посредством търговия или достъп до петрол и други природни ресурси. Могат ли Франция, ЕС, Канада и другите страни да приемат с лекота такъв политически ред, в който главните сили имат различаващи се и често несъвместими позиции в отношението си към околната среда и в зачитането си на заложените в международното право правила и закони?”, пита той.

- Г-н Килгор, мнозина от присъстващите бяха шокирани от информацията, която представихте в доклада си. Бихте ли запознали накратко читателите на "ОЩЕ инфо" с този проблем?

- Дейвид Матас и аз бяхме потресени от това, което открихме, но колкото повече проучвахме въпроса, толкова по-убедени ставахме, че това наистина се случва. Вероятно е било извършвано в продължение на пет години и продължава досега. Китайското правителство и неговите агенции, армията, болниците и центровете за задържане са въвлечени в това, което ние наричаме ново престъпление срещу човечеството или нова форма на зло – убийството на спазващи закона граждани, срещу които не са били повдигнати никакви обвинения. Това са практикуващите Фалун Гонг, избиването им заради техните органи, продавани на хора, способни да заплатят хиляди долари за тях. Според нас това е ужасяващо!

- Как събрахте доказателствата за този доклад?

- Упрекват ни, че не сме посетили Китай. Действително ние не получихме визи, но за сметка на това разполагахме със свидетелствата на хора, говорещи китайски, които звъняха в болници, затвори и центрове за задържане в Китай. Имаме звукозаписи на разговорите, независими преводачи, които преведоха признанията на хора от около петнадесет от тези центрове. Техните разкази свидетелстват, че там са използвали органи от практикуващи Фалун Гонг. Някои заявяват, че знаят за четирима или петима практикуващи в техния затвор и че "когато дойдете, със сигурност ще получите техните органи". Като в някакъв ресторант, където отивате, поглеждате омарите и казвате: „Искам ето този.” Но това не е единственото доказателство, което открихме. Сега разполагаме с около 33 вида доказателства като телефонните разговори, които заедно успяват да убедят всеки непредубеден човек, че това се случва. Бихте могли да кажете, че не одобрявате телефонните разговори – че те са просто преувеличения и че твърденията са измислици. Добре, но какво ще кажете за останалите 32 доказателства, с които разполагаме – включително и съпругата на хирург, по думите на която нейният съпруг й е казал, че е отнемал органи от приблизително 2000 души, практикуващи Фалун Гонг за период от приблизително две години, за което са му били платени стотици хиляди щатски долари. Така че не можете да пренебрегнете всичките 33 вида доказателства и в един момент здравомислещите хора, почти без изключение, казват: „Чел съм доклада, това наистина се случва и е ужасно. Действително ужасно.”

- Казахте, че военните са замесени, но и лекарите, които би трябвало да притежават по-висок морален стандарт, са сред хората, взели най-дейно участие това. Как си го обяснявате?

- Краткият отговор би бил, че проблемите са два: тоталитарното управление в Китай от 1979 насам и това, което аз нарекох „дивашки капитализъм”. Имаме правителство, което обявява война на практикуващите Фалун Гонг от юли 1999 насам и което хвърля хиляди от тях в лагери без никаква съдебна процедура. Имаме труд в лагери с цел производство на стоки за износ, което е извън правилата на Световната търговска организация. След това имаме болници с бюджети, съкратени от правителството, което претендира, че е загрижено за здравето на китайския народ. И тогава на някой лекар може да му е хрумнало: „Защо да не убивам практикуващи Фалун Гонг и да продавам органите им на чужденци?” И впоследствие това бързо се е превърнало в бизнес, а днес вече е голям бизнес. Според нас стотици милиони долари са били „спечелени” по тази ужасна схема и хиляди практикуващи Фалун Гонг са загубили живота си през тези пет или шест години. Доколкото знам, лекарите в Китай не полагат Хипократова клетва, задължаваща ги да спасяват животи и да пазят здравето на хората. В Китай и при други режими, както в Германия по време на нацизма, лекарите правят това, което им е наредено от правителството. Статията на д-р Том Трежър от Британското кралско научно дружество се нарича „Фалун Гонг, Холокоста и ние” – и в нея той посочва, че началото на Холокоста е поставено от германски лекари, които се съгласяват да убиват хора, смятани за "непълноценни" през 30-те години.

- Хората в България са малко безразлични към това, което се случва извън страната ни, а в определен смисъл – и към случващото се в нея. Какво би могло да бъде направено, за да се ангажира вниманието на повече хора по такива важни въпроси?

- Това е причината, поради която съм тук. Ето защо Дейвид Матас и аз посетихме над тридесет столици през последните шест или седем месеца – за да повишим разбирането по темата сред обществото, политиците и журналистите. Не бих повярвал, че след всичко, което България е преживяла при комунизма, хората тук не съзнават, че това е начинът, по който действа един тоталитарен режим. А и колко десетки милиона души са били убити в България и на други места. И така установихме, че когато отидем в държави като Чехия, Словакия, Полша или бившата Източна Германия, хората незабавно разбират за какво става въпрос. Мога да ви дам пример. Когато отидох във Външно министерство в Берлин, намиращо се в щаба на бившата Източногерманска комунистическа партия, там имаше трима души. Един от тях бе израснал в Западна Германия, а другите двама – в Източна Германия. Двамата бивши източногерманци разбраха незабавно за какво става дума. Вярвате или не, но човекът, израснал в Западна Германия, каза неща като: „Защо практикуващите Фалун Гонг провеждат демонстрации и протести на площад "Тянанмън"?” И аз се опитах да му обясня, че практикуващите Фалун Гонг, според моите проучвания, са силно аполитични. Но когато започнеш да убиваш хора, ти ги превръщаш в политическа "партия" дори против собствената им воля. Те се опитват чрез протестите да прекратят избиванията. Как впрочем се получава така, че само в една от тези 78 държави, в които се практикува Фалун Гонг – Китай – те не са смятани за нормални граждани.

- Един от присъстващите на конференцията каза, че е бил шокиран от изнесените данни, въпреки че дълго време е работил в областта на човешките права. Бихте ли дали няколко кратки примера на отделни случаи?

- Човек от Азия има проблеми с бъбреците си. Урежда да замине за Шанхай и е приет в Първа народна болница. И за период от около месец военният хирург д-р Тан му носи четири бъбрека през няколко дни. Той проверил списък с имена и подбрал хора, чиито тъкани според данните били съвместими с чуждестранния пациент. Попитах го дали тези хора, донорите, са били живи, когато лекарят ги е избирал. А той ми отвърна: „Разбира се, че бяха живи.” Лекарят подбирал човека по кръвни и тъканни проби, после изчезвал за два-три часа и се връщал с бъбрека в стъкленица. Очевидно някой е бил убит, докато лекарят е отсъствал. И бъбрекът на този човек е бил взет. Някои казват: може би са взели единия бъбрек и човекът си е тръгнал с един бъбрек; но ние знаем от доказателствата, които сме събрали, че нещата не стоят по този начин в Китай – вземат всичките органи и след това изгарят тялото. Фактите са, че за да се пробват за този човек осем бъбрека (осмият бил успешно присаден, както чухте), осем души са умрели и съм напълно убеден, че повечето от тях са били практикуващи Фалун Гонг, а не т. нар. екзекутирани затворници.

• • •

„Човешкото достойнство не може да бъде разделено в нашата малка планета. Различните верски общности и членовете на демократичните общества трябва да се обединят за защита на такива преследвани общности като Фалун Гонг, защото иначе многобройните диктатури, които все още съществуват, ще продължат да потискат хората по света”, каза г-н Дейвид Килгор в речта си по време на форум, проведен в София на 3 април. Той бе в страната ни по покана на Български хелзинкски комитет, за да представи Доклада върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай, който е написал в съавторство с видния адвокат за човешки права и председател на Хелзинки Уоч – Канада, Дейвид Матас. Независимият доклад е представен в над 30 страни до момента, включително в Европейския парламент и ООН, и навсякъде получава подкрепа. Авторите се надяват, че след разкритията за злоупотребите с човешкия живот, световната общност ще окаже натиск върху китайското правителство в навечерието на Олимпийските игри в Пекин през 2008.

Разследването се базира на 33 вида различни доказателства, интервюта със свидетели, с близки на хора, пряко свързани с отнемането на органи, данни за кръвни проби и тестове на задържани в лагери практикуващи, записи на телефонни разговори с персонал в китайски болници, предлагащи органи за трансплантация през уеб-сайтовете си на ниски цени и за необикновено кратки срокове – по една-две седмици за откриване на съвместим донор и извършване на трансплантацията.

Бившият главен прокурор на Канада, бивш държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси и бивш депутат, преизбиран 8 пъти в парламента, сподели, че навсякъде по света, където е бил, за да представи доклада и да събере доказателства от избягали от Китай репресирани последователи на Фалун Гонг, се е срещал с практикуващи, които са „мили и добри хора, чиито принципи са истинност, доброта и търпение”.

Източник/ци: Елена Петрова, Oshte.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!