Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Повече кожи за Партията”

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 1: СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Плодовете на културното наследство на "социализъма и комунизъма":
“25 години народна власт ­ 25 години цирк!”
“Повече кожи за Партията”
“Всеки комунист ­ под земята!”
“Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас”...

"Вотпуска по болес сам!”

Тази написана на (с) крак бележка висеше в продължение на седмица върху павилион с парфюмерия и галантерия във Велико Търново преди 20 години. Продавачката сигурно е имала завършено средно образование, но бе проспала някои от часовете по български език.

От една страна, нейният граматичен шедьовър напомняше стария виц с най-бърканата дума в българския език ­ “овца”. От друга, галантеристката изненадваше с либерализма си към правилата за пунктуация. Но явно удивителният знак в нейното изявление беше крайно нужен. Внушението от павилиона, пълен с шишенца с лак за нокти, дезодоранти “Зелена ябълка”, крем за бръснене “Каро” и гранки с жълта прежда бе горе- долу следното: “Човек от вас не може да се разболее!” .

“Италянските” и “италиянските” чанти са толкова срещано явление, че окото ни не се препъва, като ги види изписани над витрините. Също така не се дразним, ако в треторазряден ресторант разберем, че тук могат да се организират “свадби” и “абитуренски” балове.

Към нивото на граматичната култура в тези среди някак обществото и до днес остава толерантно. Недоумение буди указателната табела, която години наред висеше пред кабинет в един ВУЗ: “Тиория и практика на счетоводството”. Не е известно дали правописната грешка е допусната от преподавателите ­ “тиоретици”, подали текста на рекламната фирма, или автори са нейните дизайнери.

Напоследък проблемът с грамотността на нацията явно взе сериозни размери, защото министерството на Николай Василев ще ограмотява допълнително чиновниците в администрацията. Проект “Освежи администрацията” ще бъде въведен още тази пролет и ще обхване всички служители на държавната администрация по вертикала. Министърът бил изумен от въпиющата неграмотност на повечето свои служители, които допускали десетки грешки в официалната кореспонденция между ведомствата. Най-често в преписките вместо министър-председател било написано “прецедател” или “претседател”!

Освен ниско ниво на езикова компетентност, някои от указателните табели в предприятия, фирми и обществени институции и до днес си остават образци на скудоумието. Кого ли е имал предвид авторът на уведомлението, залепено върху стъклото на магазин за хляб: “Хлебарките са в обедна почивка”? А може би авторството принадлежи на самата хлебарка, която не допуска, че може да бъде сметната за инсект. “Търси ме продавачка” е обявата, която е залепил собственик на квартална бакалия. В случая клиентът-читател остава с впечатлението, че работодателят е издирван от подчинената си. Може би за неплатени заплати.

Един от най-разпространените трудово-професионални лозунги е този, който виси в цеховете, пълни с опасни стругове и машини: “Минутка невнимание ­ цял живот страдание.” Обикновено сентенцията е гарнирана с двете мълнии, символизиращи високо напрежение, и гарантира дълъг мъчителен живот на инвалид.

Преди години в обществените бани висяха образци на народния гений като: “Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен”, “Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия” и “Събличай се бързо и други чакат след теб!”. В прав текст те предупреждаваха, че ако си мръсен, можеш да изпаднеш в депресия и че дори и в банята дебне народният враг. В градските бани имаше и истински шедьоври на поетическото изкуство. Един такъв е този:

“Мечката се мие, чисти
във потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка?”

Авторът на четиристишието сигурно е теляк със самобитна дарба, а може и да е бил местен поет-халтураджия, който пуска римушки всеки петък в окръжния вестник. Сред лозунгите, изковани по времето на социализма, има ненадминати по своята дивотия. В ТКЗС-тата висяха призиви като “Да покрием навреме младите кобилки!”, “Във всеки дом ­ добитък” и “Човекът е главна фигура в животновъдството”.

В кожарската индустрия някак естествено звучеше заканата: “Повече кожи за Партията” в навечерието на 9-ти септември. “Да не оставим нито един пациент да не умре без лекарска помощ!” е призив, безкрайно актуален и при днешната здравна реформа. Също така двусмислено звучи и лозунгът в мина за цветни метали: “Всеки комунист ­ под земята!”. Толкова мило и непресторено е искрял под купола на цирка неоновият надпис: “25 години народна власт ­ 25 години цирк!”. Авторите му обаче могат да бъдат заподозрени в умисъл и ползване на езоповски език. Не толкова дисидентски звучат бойките лозунги в пожарната: “Дръж маркуча си в изправност!” и в студентския стол: “Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас”.

[ със съкращения ]

Ана МИНЕВА, в. " Янтра ДНЕС"

Снимките са на Добромир Радев, галерия Only in Bulgaria

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!