Пускането на СРС с Радев = 5 г. затвор: Доковска

 „Току-що назначеният главен прокурор Иван Гешев извърши престъпление”, заяви най-уважаваният наказателен адвокат в България Даниела Доковска. „Разгласяването на специални разузнавателни средства (СРС) от длъжностно лице е противозаконно”, посочи тя пред Дневник по повод разпространените до медиите разговори между ген. Цанко Стойков, срещу когото се води досъдебно производство, президента Радев и двама подчинени служители на ген. Стойков.

Съгласно член 145 а от Наказателния кодекс (НК), който използва информация, събрана чрез СРС, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 лв”, отбеляза юристът. Доковска подчерта, че в конкретния случай са предвидени значително по-внушителни санкция и наказание, защото става въпрос за главния прокурор. „Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв. В този случай съдът може да постанови и лишаване от права“, обяви тя.

Според Доковска „материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление“.

Припомняме, че в разговора от записа участват и други лица, които са записани без изобщо да е разследвано, което е отделно нарушение на закона. Съдът вече се произнесе по това във връзка с огласени от Цветан Цветанов СРС-та за лекари.

Остава отворен и въпросът кой съдия тогава е одобрил пускането  и третирането на въпросното СРС от следствието, тъй като само решение на съда може да го позволи. Иначе е незаконно, каквито скандали имаше при Борисов 1 и 2. Напомняме, че вече има поредица от аналогични казуси, когато съдът ясно се произнесе, че огласяването на СРС нарушава закона.

Доковска подчертава също, че член 103 от Конституцията е пределно ясен – „срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване“.

СРС-та дето сте ги чели не сте ги чели! Челен сблъсък между журналистка и Гешев за СРС-та на Радев развесели народа

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...