Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Константинов: Трудно може да бъде заличено името на един агент на ДС

Предложеният кандидат от СДС за член на Комисията по отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност е на мнение, че "сегашната комисия я гласят да работи по същия квотен принцип, с малък екип и може би временно ще успеят, но в перспектива тяхната игра е загубена". Според него действията на ДС в периода на управление на БКП трябва да станат явни за обществото. Той още веднъж подчерта, че е реабилитиран за действията си при взривяването на паметника на Сталин и настоящите обвинения, че е участвал в терористичен акт, са безпочвени.

Защо за Вас е важно да участвате в комисията за отварянето на архивите за бившите тайни служби?

Не за мене е важно, важно е за вас, младите хора. Защото тайните служби трябва да станат явни, иначе всичко ще става тайно във всички сфери на живота - в политиката, в бизнеса, в културата, в медиите, в дипломацията.

Твърди се, че част от архивите са прочистени и така разкриването им няма да бъде пълноценно.

Тази работа става много трудно, защото името на един агент фигурира на 1000 места и прочистването предполага огромен апарат. Тези процеси протичат с години, ако не с десетилетия и освен това тази работа не е безопасна, защото след като се установи какво е чистено, а то не е много трудно, няма да им е много лесно на тези, които са чистели.

Тези, които бяха прочистили досието на Тилев или на Георги Марков се отърваха с по девет месеца. Сега законът предвижда шест години и този закон няма да е последният.

Какво е най-важното, на което трябва да дадат отговор архивите на бившите тайни служби?

Те съдържат информации както за престъпленията на диктатурата през 45-годишното й съществуване, тъй като Държавна сигурност беше главният инструмент за провеждането на тази терористична политика. Досиетата съдържат информации за така наречения мирен преход и излезлите на сцената артисти; те съдържат информации как бе употребен заемът по външния дълг, информации за външно-търговските предприятия, създадени още през 70-те години и вероятно съдържат информации, които са оперативни за това, което се случва в момента.

Какво ще се промени, когато тази информация стане публична и ясна?

Предполага се, че народът ще започне да разбира доста неща. А знанието е оръжие.

Беше ли полезна работата на комисията "Андреев"? Как трябва да подходи новата комисия?

Комисията "Андреев" работи много бавно, с много малък персонал, по всяка вероятност с много задръжки. Знаете, че тя беше съставена на квотен принцип и един такъв елементарен пример с агент "Гоце" беше укрит поради болшинство, което вътре в комисията се изказа против изнасянето на информацията за агент "Гоце". Сегашната комисия я гласят да работи по същия начин и може би временно ще успеят, но в перспектива тяхната игра е загубена.

Ще има нови закони, ще има и нови комисии. Комисията „Гаук“ работеше с 3000 човека персонал. Ако спазим пропорциите, то би следвало в България да има персонал от 1500 човека, а иначе ако го направят с 15 човека, нещата няма да свършат и след 300 години, към което се стремят.

Кой се опитва да осуети избора ви в комисията? Имате ли обяснение?

Разбира се, че имам обяснение, явно се страхуват от такива като мене. Аз съм се разправял с тях 50 години, ако трябва още 50 ще се разправям и те знаят как аз го правя. Няма да спра на половината път. Всичко тайно, трябва да стане явно, както е казал Мефистофел във „Фауст“.

Как сте се разправяли? Обвиняват ви, че сте се занимавали с терористична дейност?

Тези обвинения са недоказани, разправял съм се с твърдост и с изобличаване, за което съм си плащал, но още не е направен баланса на получените и нанесените удари и това ще стане един ден и ще видим кой печели и кой губи.

Как приемате обвиненията, че взривяването на паметника на Сталин е било тероризъм?

Приемам го като смешно по няколко причини - първо никъде взривяването на няколко стотин килограма бронз не може да се определи като терор; второ, когато ме съдиха за тази работа, самата Държавна сигурност и подчинения на нея съд и прокуратура не посмяха да квалифицират деянието като терор, а като обществено опасно престъпление. Явно днешният министър на вътрешните работи и неговите служители са по-католици от папата, щом отиват по-далеч от обвиненията си от бившата ДС.

Но и това, ако оставим на страна - аз, както знаете, съм оправдан от Върховния съд. Това означава издаване на бяло свидетелство за съдимост, в което пише неосъждан. Следователно никой няма право да ми лепва този етикет.

Тогава защо ви е отказан достъп?

Трябва тях да ги питате. Те не дават мотиви.

Ваши критици твърдят, че излизането ви от България не може да е станало без съдействието на тайните служби?

Те могат да твърдят каквото си искат, но аз имам документите, в който е отразен техният ужас от научаването, че аз съм успял да пресека границата.

От какво се ужасяват и какво пише в тези документи?

Пише, че преди да избягам са водени разработки срещу мен, подготвя се нов процес, който трябва да завърши със смърт, а ако този сценарий не успее има заповед за петгодишното ми изпращане в Белене, което е напълно достатъчно при произвола, който цареше тогава, резултатът да бъде същият.

Ще покажете ли публично тези документи?

Когато стане необходимо, да.

Как наистина заминахте за чужбина?

Заминах нелегално, с добра организация.

От това, което се случва, какъв извод можем да направим за присъствието на бившите тайни служби в политическия живот днес?

Изводът се налага сам по себе си. Нещата са толкова очевидни, че не знам нужно ли е нещо да се казва, но има международни процеси, с които те ще трябва да се съобразят и рано или късно истината за ДС ще бъде разкрита.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Bulgarian Post

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!