Валентин Вацев: ГЕРБ започват сами да творят собствените си беди!

"Партия ГЕРБ започва сама да твори собствените си беди".

Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев във връзка с вота на недоверие към правителството, внесен от БСП. Той посочи, че реалната опасност за Бойко Борисов е неговото обкръжение и състоянието на "партията-държава ГЕРБ". "Нямаш ли враг срещу себе си, ти самият започваш да ставаш враг на себе си", посочи той. По думите на Вацев правителството множи хаоса в страната с действията си.

Според него обаче вотът на недоверие няма да мине, "освен ако не стане някакво чудо":

"В България знаем как да се предпазим от чудеса - с тежка кесия. Където има финансов ресурс, тези вотове много трудно минават".

Анализаторът коментира в предаването "12+3" по "Хоризонт", че за него са важни мотивите на вота и самата идея за него:

"Вотът е мотивиран, приемам като сериозни мотивите му, но замисълът трябваше да бъде по-различен".

По думите му, ако вотът мине, страната ще се изправи пред ситуация, в която няма да има пряка готовност за поемане на властта:

"Отстраняването на днешния управляващ екип ще остави България в хаос поне за два месеца. Не, че и сега няма хаос", заключи той. 
Вацев прогнозира и голяма криза, свързана и с хазарта.

Вацев отговори и на въпроси, свързани с предстоящия пряк избор на лидер на БСП. Според него в България печели онзи, който притежава списъка на избирателите. А за БСП това означава - списъкът на членовете й.

Според него БСП прекалено много се занимават със себе си. 

"Занимават се с измислената вътрешна опозиция. Ей, Богу, аз не я виждам. Има хора, които са недоволни от ръководството, но това не се покрива с понятието опозиция", уточни той и добави, че кризите в управлението е трябвало да бъдат обговорени и разкритикувани от "Позитано" 20. 

"Имам чувството, че днес ръководството на БСП решава въпроса със собственото си стабилизиране", каза той.

Вацев коментира, че до този момент в България е трябвало да работи правителство в сянка, да има министър-председател в сянка. И се аргументира така: "Кризите са си кризи - и боклукът, и водата... Но наскоро България изтърпя ужасни поражения в областта на националната си сигурност. Американски служител, без да се консултира с Борисов, го издаде - българският министър-председател се бил съгласил с някого-си, когото ние не сме избирали, да се обсъжда промяната на българската конституция с хора, които не са упълномощени да правят това." 

Неотдавна Дейвид Хейл, заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси, заяви в интервю за БНР, че с България е било договорена промяна в конституцията. По този повод Вацев каза как би могло да се отговори на чужденци, които "се пъхат, където не им е работата". И като вариант предложи отговор в "духа на ротния" - "въпросът с конституцията е уреден, обсъждане няма да има". Анализаторът посочи, че никой не е посочил това като проблем.

Има два исторически паралела на днешното време, посочи Вацев. Единият е безвремието в последните години на Тодор Живков в края на 80-те години. "Принципът на властта е принцип на реалността. Когато се клати властта, действителното ти изглежда нереално", каза Вацев.

Посочи и друга аналогия - "По календара на дългата българска политическа история ние сме между 33-а и 35-та година. През 1934 година нещата рязко се променят. През 1933 г. е било същото безвремие."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...