"Проклятието на златното цвете" под критиката на известни китайски режисьори

"Злонамереност, неграмотност, изопаченост, поквареност, анти-нравственост, анти-човечност и екстремална бруталност…. Това е един отровен филм, който унищожава духа ни, руши добродетелите ни и потъпква нашето великодушие..", са думите на известен китайски режисьор за наскоро появилата се по екраните на Китай и САЩ китайска филмова продукция, за която държавните медии на Китай не пестят своите хвалебствия.

Кино продукцията „Проклятието на златното цвете” на режисьора Джанг У-Моу бе показана наскоро по екраните на Китай и САЩ. Филмът струва около 45 милиона щ.д. и е обявен за най- скъпият в китайската история игрален филм.

Независимо от това, критиците намират, че на филма му липсва сюжет и смятат, че досегашната му доходоносност се дължи единствено на грандиозните гледки, масите от хора, луксозните палати, сензационната кинематография и изложението на женски бюстове.

Sina Net, главен полуофициален китайски новинарски уебсайт, публикува статията "Американските главни медии аплодират радушно „Проклятието на златното цвете” на Джанг". В статията се казва " Американските главни медии, като Time, The New York Times, The Washington Post и The Los Angeles Times показват рядък ентусиазъм и почит към продукцията на Джанг.".

От друга страна, китайският вестник Xinmin Evening News цитира 84-годишният и добре известен в Китай режисьор Шие Жин: "Не искам да гледам „Проклятието на златното цвете”. Един филм се смята за добър само когато получи световно признание. Този филм сега е обект на много критика. Китай не може да си позволи да продължава да създава филми с такова [лошо] качество.".

Репортажът съобщава, че докато коментирал филма, Шие станал емоционален. "Повечето от актрисите показват половината от гърдите си по плакатите на филма и трейлъра му. Кой в действителност го е грижа за качеството и бъдещето на филмите от Китай?" – казва развълнуваният Шие - "Има стотици милиони селяни, които не могат да си позволи да гледат дори един филм на десет години; защо вместо за това, вие (медиите) говорите за „Проклятието на златното цвете” ? ".  

Йе Дейинг, друг прочут китайски режисьор, публикува две статии в своя блог, критикувайки филма. Той пише:

"В съзнанието ми изплуваха следните думи, след като гледах филма - злонамереност, неграмотност, изопаченост, поквареност, анти-нравственост, анти-човечност и екстремална бруталност.". Този коментар на Йе получи широка подкрепа в Интернет.

На 29 декември в статията "В името на забавлението – „Проклятието на златното цвете” " Йе писа:

"Гледайки този филм, аз почувствах опасния умисъл, скрит зад демонично красивата повърхност. Те открито излагат на показ своята животинска природа за да отправят предизвикателство към човешката нравственост. Няма да е преувеличение ако кажа, че създателят на този филм е демон. Основавайки се на човешката етика, социалната съвест и нуждата от религии, политичност и справедливост, ние не би трябвало да прощаваме на което гледаме днес - позволявайки работата на един демон да се разнесе по цял свят. Това е един отровен филм, който унищожава духа ни, руши добродетелите ни и потъпква нашето великодушие.".

На 1-ви януари, в статията си "Отново за Проклятието" той писа:

"Сюжетът не е нищо повече от едно противно на човешката природа кръвосмешение, с нямащо край кърваво насилие и дръзко рекламиране на престъпленията. Не съдържа нито справедливост, нито надежда, нито светлина.".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...