Дариткова нападна д-р Дечев: Трябваше да представи фактите първо пред институциите, не пред медиите! – За да могат да се покрият?

Снимка Кадър БТВ

Държавата полага непрекъснати усилия за регулация на лекарствения пазар.

Това каза в интервю по БТВ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. Дариткова каза също, че има мерки, които дават възможност цените на лекарствата у нас да са най-ниски.

Във връзка със скандала със скъпозаплатените лекарства на частни болници от НЗОК д-р Дариткова нападна шефът на НЗОК. Тя каза, че д-р Дечо Дечев е приключил мандатът си "ефектно" през медиите, а е било редно да използва възможностите, които законът му дава, за да се анализира ситуацията около установения от него казус.

Преди седмица управителят на НЗОК, чиито мандат изтича след месец, д-р Дечо Дечев обяви в интервю, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от касата, на 6 - 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Във връзка с това парламентарната комисия по здравеопазване изслуша шефа на Касата на редовното си заседание тази седмица.

„Опитахме институционално да поставим въпроса. Проведохме и двучасов разговор в Комисията по здравеопазване. От изнесените от Дечев факти, не съм убедена, че става въпрос само за проблем с провеждането на обществените поръчки. Очаквам съответните институции да информират за некоректна търговска практика и за некоректни търговци на едро“, продължи Дариткова.

Относно консултациите за промяна на Изборния кодекс, председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че е сформирана работна група към Комисията по правни въпроси и предстои следващата седмица съставът й да бъде ясен, като групата ще използва административния капацитет на Правната комисия, но без задължително членовете ѝ да са такива в правната комисия. Задължението на Работната група е да се произнесе в срок до три месеца.

Д-р Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и даде интервюто от кабинета си в Смолян, коментира и проблема с фалшивите болнични. Тя подчерта, че всички реформи, които се правят по отношение на временната нетрудоспособност, трябва да се разглеждат в цялост. Според нея единични решения няма да решат проблема със злоупотребите с използването на болничните. „Надявам се на сериозен анализ, който да покаже откъде идва преразходът“, каза още д-р Дариткова.

Дариткова отговори и на въпроси, свързани с вота на недоверие, който БСП внася.

"Подхождаме много сериозно към предстоящия вот на недоверие. Този вот, както и кризата в Перник, могат да бъдат използвани за по-добри прагматични решения в интерес на хората. В момент на криза не трябва да се политизират решенията", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ в ефира на БТВ.

"Правителството не спира да търси варианти за преодоляване на кризата в Перник. В такива тежки ситуации имаме примери за добри резултати. В законодателството за въздуха постигнахме съгласие със затягане на мерките. Отговорното политическо поведение е да отчитаме случващото се и да се вземат мерки, за да не се получат по-сериозни проблеми за хората от региона. Винаги сме били достатъчно самокритични. Факт е, че се отправиха обвинения за бездействие и срещу областния управител и бивш кмет на Перник. Министрите също носят своята отговорност, но това не трябва да се използва като лов на вещици а да се направи превенция и да не се случват нещата повече така", каза Дариткова.

Даниела Дариткова отговори и на въпроса защо ГЕРБ не са имали представители на срещата при президента Румен Радев за промени в Конституцията.

"Още в първия ден на новата сесия на Народното събрание обявих, че ще търсим съгласие с всички за промени на изборния кодекс далеч от следващи избори, за да не сме притиснати от емоции", каза Дариткова. И продължи: "Формирана е работна група, която ще търси съгласие по определени теми, свързани с това. Дебатът трябва да се случи в парламента. Той е легитимно избрания и ако искаме да върнем доверието, там трябва да се работи. Конституцията ясно разписва ангажиментите на всеки в законодателния процес. Заради това и самият президент казва, че ролята му идва в края на законодателния процес. Надявам се той да е достатъчно търпелив за да изчака какво ще реши работната група в парламента. Решението на Председателския съвет е тази група да се състои от по трима представители от всяка политическа сила. Ще използва административния капиацитет на всяка група и трябва да се произнесе в срок до три месеца. Започнали сме още миналата година да събираме информация от отговорни институции за проведените последни избори, като ще започнем с анализ кои са най-често установените нарушения. Така ще се гарантира на всеки гражданин, че гласът му ще бъде отчетен", каза тя

"Еднозначно не мога да кажа дали от ГЕРБ ще подкрепим машинното гласуване. В края на дебатите ще мога да отговоря", посочи Дариткова по повод на призива на президента Радев за пълно въвеждане на машинно гласуване.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...