Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма нищо по-хубаво от мътното време

Представяш ли си нова божа заповед: Не пожелавай бизнеса на ближния...

Пак ни пробутват евтин шпионски сериал. За пореден път щели да отварят досиетата. Сега вече май всичките. Или не съвсем. Само тия дето не са унищожени. Ама то унищожени нямало. Имало обаче преснети, тоест ­ размножени. А някои били унищожени, а след това размножени. Или обратното. И имало тайни досиехранилища в Ловеч, в Симеоново, в Банкя и в Горно Уйно.

Освен това тези тайни хранилища са тайни, но има едни, дето са още по-тайни, но те са или в Долно Уйно, или на друго още по-тайно място, но там досиета не се съхраняват. Там вероятно се съхраняват готварски рецепти от някогашния стол на ДС.

А пък всички бивши полицейски министри хич не са надзъртали в архивите. Просто не са проявявали интерес. Щото какво го интересува шефа на МВР някакъв кадесарски архив? Боже, Господи, откъде-накъде?! От този архив се интересува само директорът на техникума по цветарство в Симитли.

Абе, хора! Не усещате ли, че пак ни будалкат? Пак се опитват да ни насочат вниманието в определена посока, за да не забележим какво се върши в някоя друга посока.
Тия прословути досиета ту се отварят, ту се затварят от седемнайсет години. Ми да им бяха турили по един цип, за да е по-лесно! Джът ­ насам, джът ­ натам, отвори, затвори ­ чиста работа!

А на всеки що-годе нормален човек му е напълно ясно, че и да ги отворят ­ какво от това? За споменатите седемнадесет години тези досиета може и да са унищожавани и преснимани, може и да не са, но че са проскубани и прочистени е повече от ясно. Нали на МВР-кормилото се изредиха кормчии от всички политически сили, за да не кажа от кол и въже! Е, като познаваме нашенските нрави, според вас коя политическа сила е устояла на изкушението да изтупа папките на своите хора?

Но забележете, че темата за досиетата изскача на дневен ред винаги, когато в държавата нещо не е съвсем в ред. То в нашата държава никога не е било нещо да е съвсем в ред, но става дума, че когато нещо много не е съвсем в ред и ­ хоп! ­ досиета! Или ще се заговори за досиета, или ще арестуват Карамански. Но понеже Карамански от години вече няма как да го арестуват, досиетата взеха да ги отварят все по-често.

И друг път съм обяснявал тактиката на циганките-джебчийки в трамвая. Докато две от тях крадат, осем други вдигат джангър, за да отвличат вниманието на пътниците. Явно сега, месец преди влизането в Европейския съюз, за пореден път някой някъде яко крадне, щом се вдига такъв джангър около досиетата! Не е случаен тоя шпионски сериал, който ни пробутват. Народецът е казал, че риба най-лесно се лови в мътна вода. А пък ако перифразираме заглавието на един стар шпионски роман ­ няма нищо по-хубаво от мътното време. За някои.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!