Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов спря коледните тържества за чиновниците, Честната ЦИК си раздаде тайно бонуси за добре свършена работа с изборите

бонусите на ЦИК са около две заплати

Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов.

Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни учреждения, съобщава "24 часа". 

Основната причина е да не се харчат излишни пари. По-голяма част от чиновниците сами организират тържествата си.

Най-често те се правят в ресторанти, но кувертите плащат от джоба си. В самите учреждения пък досега се правеха скромни тържества в края на някой от дните преди Коледа на по чаша вино. 

В същото време ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа. Това разкри „Труд” след щателно проучване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА).

Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден. Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без дебати. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за изплащане на допълнително възнаграждение, на базата на непубликувана докладна записка, съставена от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в тайна.

По информация на „Труд” бонусите са в размер на около две заплати. На вчерашното си заседание комисията реши да отговори на вестника с колко се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до обществена информация, тоест в 14-дневен срок, тъй като трябвало да се изготвят счетоводни справки. „2019 година е година с два избора – за Европейски парламент и най-тежките избори, които може изобщо да се организират и произвеждат, местните избори”, мотивира се на заседанието на 22 ноември секретарят на комисията Севинч Солакова.

В тази връзка „Труд” напомня, че миналата година нямаше национални избори, а ЦИК е постоянно действащ, съответно постоянно получаващ заплати, орган. Останалите мотиви за раздаването на парите са „наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите”.

Колкото на министри

Заплатите в комисията са над 4000 лв. Възнагражденията на членовете на ЦИК, 20 на брой, са регламентирани в Изборния кодекс: председателят получава колкото министър (в момента 5035 лв. без добавката за стаж), заместниците му и секретарят – 90% от тази сума, останалите – 85 на сто (4279,75 лв.). 

Този регламент поставя изборните комисари в кастата на най-добре платените чиновници, чиито заплати постоянно растат. Защото министерските възнаграждения са 30% над депутатските. А народните представители получават основна заплата, равна на три средни в обществения сектор, преизчислена по данните на НСИ на всяко тримесечие. Средното чиновническо възнаграждение е все по-голямо, което увеличава и заплатите по върховете на държавата.

Допълнително Плащат наеми на членове от провинцията През 2014 г. тогавашният състав на ЦИК е решил да плаща наем на комисар от провинцията, разкри наскоро сценаристът на Слави Трифонов Тошко Йорданов. „Комисията да гласува месечен наем, който е в размер на 700 лв., съответно със съпътстващи разходи за сключването на договор за наем, а именно един месечен депозит, съответно половин месечен наем, който е комисионна за посредника“, предлага на заседанието на 9 юли Йорданка Ганчева, която е и в настоящия състав на ЦИК.

Мотивът, който изтъква, е че нямало ведомствени апартаменти за колегите, които не разполагат с жилище в София. Комисията одобрява с пълно мнозинство от всички 14 присъстващи, без дебати. Най-малко един от сегашната ЦИК – зам.-председателката Кристина Цветославова Цанкова-Стефанова, ползва бонуса в момента, показа справка на „Труд“ в регистъра на декларациите за имущество и интереси в КПКОНПИ. Тя е декларирала, че ЦИК й плаща наема на апартамент от 49 кв. м. в „Младост“ 4.

Според Тошко Йорданов такива договори имат още трима, но не са ги вписали в декларациите си. Говорителят на ЦИК Александър Андреев пред „Труд“:

– Г-н Андреев, по колко пари си разпределихте членовете на ЦИК за добре свършена работа по изборите? 
– Това е счетоводна информация, която сега няма как да ви дам. 
– Вие лично колко пари получихте като бонус? 
– Не зная. 
– Как така не знаете? Колко пари постъпиха по сметката и като бонус? 
– В сметката ми има и други пари. 
– Искате да кажете, че не се интересувате какво ви се превежда в нея? 
– Те са постъпили със заплатата ми. 
– Не можете ли да извадите заплатата и да кажете каква е сумата? 
– Заплатата ни се променя и не зная колко е. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/

https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!