Китайски милионер съжалява, че е инвестирал в България… ВИДЕО

китайски11de3814d40e480c8254a8008a325ef9

Бях измамен от брутални престъпници, загубих милиони, а съдебната система не ме защити, твърди Гуо Хайронг.

88% от германските фирми отново биха инвестирали у нас парите, които не им трябват, само малко трябва да изчакаме защото казали, че това е последното място където ще инвестират... Който не може да чака да ходи в Германия

Да инвестираш в европейска България, може да се окаже по-опасно начинание от игра на руска рулетка. Така изглежда през очите на 42-годишния китайски бизнесмен Гуо Хайронг опита му да прави бизнесу нас.

„Реших да инвестирам тук, защото страната е част от ЕС и очаквах, че има върховенство на закона”, връща лентата седем години назад Хайронг. Инвестицията му за милиони обаче се превръща в истински кошмар, който няма край. А надеждата, че законността и справедливостта ще възтържествуват, вече е попарена от родната действителност.

„Станах жертва на сложна измама. Не само, че не получих нищо, но загубих много пари и време в борбата с престъпниците”, признава Хайронг.

Вижте видео с интервюто на Гуо Хайронг пред TrafficNews.bg

Сагата започва през февруари 2012 г., когато Гуо Хайронг учредява у нас две дружества „Солар Инвест Трейдинг 2010“ ООД и „Сиус“ ООД, в които той притежава по 90% от собствеността. Останалите 10 на сто са на германския гражданин Хелмут Клаус Панитц, който става управител на фирмите.

Двете компании изграждат и стопанисват фотоволтаични централи в Дуванли и Оризари. Инвестицията е за милиони евро и се осигурява изцяло от Гуо Хайронг.

Впоследствие Панитц се превръща в троянския кон на общия бизнескато чрез записи на заповеди необосновано и умишлено превръща двете дружества в длъжници на притежавани от него дружества, твърди китайският предприемач. В осъществяването на плана му участва като пълномощник българинът с немски паспорт Христо Ангелов.

В крайна сметка с усилията на двамата централата в Дуванли е обявена за публична продан през лятото на 2013 г. и въпреки опитите чрез съда измамата да бъде спряна, през есента на същата година тя става собственост на Панитц. Следва въртележка с прехвърляне на собствеността с участието на Ангелов, Панитц и неговата съпруга.

Оказалата се успешна схема със записи на заповеди е приложена от Панитц и във фирмата „Сиус”, която притежава и стопанисва фотоволтаичната централа в Оризари. Дружеството изведнъж се оказва задлъжняло с 4 млн. лева на свързана с германеца фирма, който с решение на Общо събрание на „Сиус” от 14 юни 2013 г. е освободен като управител. Преди това Панитц без съгласието на мажоритарния собственик преотстъпва имота на Христо Ангелов – едноличен собственик на „Финикал“ ЕООД, но в същото време и пълномощник на Панитц и в двете проектни компании, създадени след съдружието на му с Хайронг през 2012 г.

По този начин, свързаната с германеца фирма „Финикал“, се настанява в имота без да плаща наем и продава електроенергия, което продължава да прави и след изтичането на тригодишния договор. Месечните приходи от закупувания от ЕВН ток са между 100 и 300 хиляди лева в зависимост от количеството слънчева енергия.

Въпреки многократните покани от страна на „Сиус“ самонастанилата се фирма да напусне имота, тя продължава да печели на гърба на реалния собственик на централата.„Най-много се разочаровах от съдебната власт в България. А това изобщо не е труден случай. Двете електроцентрали са инвестицияна китайската ми компания. В договора беше ясно посочено, че всички пари, платени на друга страна, са наша инвестиция. Въпреки това нямаше справедлив резултат. Нашата електроцентрала в Дуванли беше открадната. В момента Европейският съд по правата на човека в Страсбург разглежда случая”, обяснява китайският предприемач.

В края на 2017 г. – една година след изтичането на договора, на свой ред Гуо Хайронг като мажоритарен собственик на „Сиус“ и притежаваната от нея фотоволтаична централа, подписва нов договор за наем. Очакванията на новия наемател „Българско индустриално общество – Био Амрита“ ЕАД са, че старият ползвател на имота ще го напусне. Това обаче не се случва дори след като съдът образува дело и разпорежда дружеството да бъде въведено в имота. Има издаден изпълнителен лист, а действията по разпореждането на съда са извършени от държавен съдебен изпълнител и с участието на полицаи от Районното управление в Твърдица.

Те обаче срещат отпор от наетите от „Финикал” (прехвърлена междувременно на друг германец Винфрид Фишер) гардове, които впоследствие разрушават оградата и също се настаняват в имота.„Изумен съм. Престъпниците са изключително брутални и арогантни. Смятам, че може би имат силен гръб в лицето на властите”, шокиран е Гуо Хайронг. Любопитна подробност е, че Панитц е дребен акционер в компанията ЕВН, която продължава да изплаща тока от фотоволтаичната централа в Оризари на „Финисал”. Така в крайна сметка на китайския инвеститор Гуо Хайронг не му остава нищо друго освен да пие една студена българска вода. И да се примири, че след като е инвестирал милиони във фотоволтаици, няма да прибере дори стотинка, а бизнесът му ще бъде отнет. Пред българския кошмар е безсилно и китайското посолство у нас, въпреки че се опитва да защити правата и интересите на Гуо Хайронг.

И всичко това се случва след като миналата година Българиябе домакин на Седмата годишна среща на лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа и на Китайската народна република. На тази среща през юли 2018 г. най-големият акцент беше поставен върху създаването на по-добри условия за инвестиции.

Как обаче може да се случи това?

Препатилият Хайронг има своя отговор: „Бих го посъветвал да засили мерките за борбата с търговските измами и да помогне за защита на правата на инвеститорите. Само по този начин българската икономика може да процъфти.” Китаецът има инвестиции също в Италия и Германия, но по думите му никога не се е сблъсквал с такива ужасни проблеми в нито една от тези страни.

Единственото, което Хайронг може да направи е да предупреди всички свои сънародници, решили да последват примера му да правят бизнесу нас. „Моля, бъдете изключително внимателни и предпазливи !”, зове измаменият инвеститор.

Трафик нюз, Дунав мост

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...