Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нанотехнологиите носят фатални рискове за природата и човека

САЩ е световен лидер в нанотехнологията, една разцъфтяваща и много перспективна област на изследвания, разработки и приложения. Последният доклад на американския Национален съвет за проучвания обаче недвусмислено показва, че нанотехнологията може сериозно да навреди на околната среда и човешкото здраве.

Докладът представя доказателства, че изкуствено създадените микроскопични частици вредят на здравето на лабораторните животни, предава technews.bg. Докато не бъдат изяснени страничните ефекти и рисковете от наночастиците, трябва да се вземат сериозни превантивни мерки, настояват експертите.

„Въпрос на размер", както е озаглавен 176-страничният доклад, не цели да предизвика безпочвена сензация, а ясно посочва в какво се състои опасността от неконтролираното приложение на нанотехнологиите. Когато познати на химията субстанции се смалят до микроскопични размери, те демонстрират нехарактерно поведение. Ако, например, някои материали, за които се знае, че в нормално състояние не провеждат електричество, се смалят до нанониво, те стават отлични проводници. Лесно чупливи елементи пък могат да станат почти неразрушими, ако бъдат умалени до наноразмери.

Опасността идва тогава, когато наночастици проникнат в околната среда. Попаднали в почвата и водата, те могат да предизвикат химични реакции, намесвайки се грубо в множество биологични и екологични процеси. Изключително малките размери позволяват на микрочастиците да проникват и в клетките на човешкия организъм, където ефектите може да са, меко казано, необратими, предупреждава докладът.

Наложително е бизнес лидерите, държавните власти и научните среди да съставят ясен план за опознаване и развитие на нанотехнологията, смятат експертите. В противен случай, след време ще се стигне до масово обществено недоверие и недоволство от нанотехнологията, прогнозира докладът. То ще е предизвикано най-вече от недостатъчната информация за страничните ефекти на нанопродуктите и неизяснените рискове за природата и човека от тяхното използване.

Когато миналата седмица специална комисия обсъди някои точки от доклада, републиканци и демократи заедно обвиниха администрацията на Буш в липсата на желание за проучване на рисковете от приложението на нанотехнологията. В момент, в който трябва да се предприемат спешни действия, администрацията „се мотае", заяви председателят на комисията Шерууд Боелер.

По официални данни правителството на САЩ всяка година отделя по $11 милиона за проучване и отстраняване на вредните ефекти от нанотехнологиите. Специалистите обаче смятат, че тази сума е крайно недостатъчна и не покрива настоящите нужди. Самата нанотехнологична индустрия, заедно с организациите защитници на околната среда, изискват минимален годишен бюджет от $50 до $100 милиона.

Експертите се опасяват да не би развитието на нанотехнологиите да не изпревари тотално информацията за страничните им ефекти. Около 300 продукта, съдържащи наночастици, вече се предлагат на пазара, вкл. различни храни и козметика. Проучванията за вредните ефекти на тези продукти в най-добрите случаи са крайно повърхностни.

Нанотехнологичната индустрия тепърва ще се развива, като се очаква до 2014 година нейната стойност да достигне $2 трилиона ($2000 милиона), според прогнозите на анализатори. Всички аспекти на нанотехнологията обаче трябва да бъдат щателно изследвани, настояват специалистите.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!