Работата ни прави по-щастливи

Добре подбраната работа, която пасва на способностите и манталитета на човека, носи чувство на спокойствие и равновесие, а липсата на работа е толкова опасна, колкото изпушването на 400 цигари дневно, твърди Мансел Айлуърд, професор в Университета в Кардиф (Cardiff University), цитиран от BBC.

Особено опасна, според ученият, е липсата на работа за мъжа - безработните мъже 40 пъти по-често извършват самоубийства, отколкото работещите техни връстници, а също така по-често страдат от депресия, боледуват и умират на по-ранна възраст.

Айлуърд смята, че едно от задълженията на лекарите трябва да бъде да разясняват значението на работата за живота на пациентите, да им помагат при избора на професия и работно място, а не просто да изписват болнични листове.

Изследването на групата психолози начело с проф. Айлуърд показва, че хората стават по-щастливи и след спечелване на лотария или друга награда, но скоро нивото на щастие, което те изпитват спада до нивото преди печалбата. Докато при наличието на подходяща работа човек поддържа постоянно високо ниво на удовлетвореност, което се отразява и на здравословното му състояние.

Началниците също могат да допринасят за удовлетворението на своите служители, като намерят най-доброто място за всеки в колектива и това е свързано със съответното количество отговорности - "Хората се наслаждават на своята работа, когато притежават и определен контрол върху това, което правят. Някои не са удовлетворени от своята дейност, но в действителност те са заобиколени от колеги и усещат своя принос".
Ученият отбелязва и повишаването на опасността от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак при безработните.

Британските учени смятат, че съществува определен праг на щастие, след който човек не може да бъде по-щастлив, като цитират и друго изследване, проведено в САЩ, което показва, че хората получаващи повече от 16 000 долара месечно не стават по-щастливи, ако започнат да получават повече, а дори се наблюдава обратната тенденция.

"Нашата способност да се чувстваме щастливи е генетична и вроденото пределно ниво на щастие не може да се преодолее, както не е "възможно да станем по-високи", смята проф. Айлуърд. "Човек трябва са се стреми да поддържа това ниво с помощта на работата си, тесните връзки със семейството и наличието на духовни ценности". zdrave.bg

Източник/ци: Actualno.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...