Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За продан: китайски органи

Christian Daily, Дания

Високодоходен бизнес: Китай е забранил официално всякаква търговия с органи, но в Интернет има реклами, предлагащи открито черен дроб, бъбреци и други органи от екзекутирани затворници. Цената за един орган варира между 77150 и 138900 щатски долара.

„Моят лекар ми каза, че ми остава само една година живот ако не намеря трансплант. По това време вече цялото ми тяло беше изжълтяло. Това ме накара да търся като луд изход от ситуацията. В болницата в Токио бях под номер 50 в списъка с чакащите, но тогава намерих в Интернет вашата компанията. Горещо ви благодаря за това, че ми дадохте шанс за нов живот. С.М.”

„Първо бих искал да благодаря на човека, който ми дари бъбрека си. Странно е усещането да имаш нечий друг бъбрек в тялото си, но ще направя всичко възможно да се грижа добре за него. К.Т.”

Това са само два от примерите с анонимни писма на благодарни японски пациенти и клиенти на компания, наречена JBK-Transplant. Компанията, с офиси в Япония и Пекин, предлага по Интернет чернодробни и бъбречни трансплантации в китайски болници.

Цената на един бъбрек е около 77150 – 82300 щатски долара (щ.д.), докато нов черен дроб може да бъде закупен за 123500 – 138900 щ.д., в зависимост от възрастта и здравословното състояние. В цената са включени органът, предварителните прегледи и хоспитализацията, както и най-важното: това, че пациентът ще бъде преместен на челно място в списъка с чакащите.

Интернет страницата на JBK-Transplants не крие, че органите се взимат от екзекутирани затворници в Китай.

Достъпът до този уебсайт в Интернет е свободен, въпреки че бизнесът с органи в Китай е незаконен. Тъкмо това подчертаха лидерите на страната след последното съсредоточаване на вниманието върху търговията с органи в Китай, и особено върху факта, че органите са от екзекутирани затворници.

Критиката нарасна след публикуването на канадския доклад, твърдящ, че китайските власти държат последователи на забранената медитационна група Фалун Гонг в специализирани лагери на смъртта с единствената цел да събират органите им.

Китай отхвърли незабавно обвиненията относно Фалун Гонг, но след дългогодишно отричане наскоро китайците признаха неохотно, че използват органи от екзекутирани затворници. Понастоящем се твърди, че това е силно ограничено и се извършва само след като затворниците са дали своето съгласие,.

В същото време, от 1-ви юли Китай приведе в сила нова разпоредба, която ясно забранява закупуването и продажбата на органи. Наредбата постановява също така, че е необходимо писменото съгласие на донора, в това число и на осъдените на смърт затворници, или техните семейства. Освен това, отсега нататък трансплантации ще могат да се извършват само от най-добрите болници, които имат официално разрешение за това.

Също така, за в бъдеще не би трябвало да е възможно богати чужденци да изпреварват китайските пациенти в списъка с чакащите нуждаещи се за органи. Около два милиона китайци се нуждаят годишно от органи, но едва 10000 – 20000 трансплантации биват провеждани поради липсата на донори.

Именно това разминаване между нужда и предлагане е създало разрастващия се черен пазар за търговия с органи, с перспективи за огромни печалби. Не само в Китай, но по цял свят хора като бедни индиици и южноамериканци продават органите си на болни хора от богатите части на света.

Организациите за човешки права се опитват години наред да дадат гласност на този проблем и да прокарат международен закон в тази област, но досега международната общественост е нерешителна. Така, в този промеждутък комисионерите все още продължават да прибират тлъсти печалби.

„Забраната на Китай върху търговията с органи е първата стъпка в правилната посока. Човешките органи не трябва да бъдат превръщани в търговски артикул. Рискът от експлоатация и злоупотреба е огромен, когато беззащитните и бедни хора продават, а богатите са готови да купуват”, каза Шарон Хом, ръководителка на китайската изгнаническа организация по Човешките права в Китай, със седалище в САЩ.

Тя обаче изтъква, че ще е трудно да се въведе този закон в Китай, тъй като страната няма независими съдилища, а абсолютният деспот – комунистическата партия – осъществява контрол на всички нива. Освен това, корупцията е голям проблем в Китай.

Въпреки новите разпоредби, налице са много признаци, че търговията с органи ще продължи дълго време в Китай. Компания като JBK-Transplant, според тях самите, провежда около 270 чернодробни и 250 бъбречни трансплантации годишно. Взети заедно, общите им годишни продажби възлизат на поне 51 милиона щатски долара. А тази компания не е единствена на пазара. От компанията не разкриват как се разпределя капитала, но компетентното предположение е, че част от парите се използва за подкупи в проправяне на път в системата.

Такъв е изводът и от изявленията на Чен Джонхуа, професор в Института по трансплантации към болница Тонгжи, град Уухан. В хонконгския вестник „South China Morning Post” той назовава пазара за органи в Китай „мръсна верига от корупция и пари, лавираща между полиция, съдилища и болници”.

Професорът участваше в подготвянето на новите закони, но сега ги критикува като недостатъчно изчерпателни и не-предоставящи заключителни разпоредби в тази сфера. Основното му възражение е, че разпоредбите не вземат под внимание факта, че по-голямата част от органите – над 99 процента – са от екзекутирани затворници.

„Ако не вземем отношение по въпроса за източника на органите, как ще контролираме и ръководим цялата сфера на присаждане на органи в Китай?” - пита той.

Шарон Хом също изтъква проблема, че органите са вземат от екзекутирани затворници.

„Въпреки че сега Китай призна, че това се върши, страната не заема позиция по въпроси като съгласието [на донора], злоупотребата със затворници и сведенията, че хората търсят специално подбрани групи затворници.” - казва тя.

Според Шарон Хом, главният проблем е липсата на откритост от страна на Китай относно присъдите и екзекуциите, както и относно това, че Китай редовно отказва независими прегледи на системата и не разрешава достъп до труповете на екзекутираните затворници. Дори членове на семейството често не се допускат да видят близките си след екзекуцията.

„На фона на всичко това е трудно да се наблюдава и документира степента на злоупотребата” - казва тя и апелира пред международната общественост за оказване на натиск върху Китай, така че независими организации като Червен кръст да могат да получат достъп до затворите и трудовите лагери.

Освен това тя отправя искане към Китай да публикува всички статистики относно броя на осъдените и екзекутирани – данни, които понастоящем биват пазени в тайна.

Според организацията за човешките права Amnesty International в Китай са екзекутирани 1770 затворника през изминалата година, но броят им вероятно е доста по-висок, стигащ  до 8000 души годишно.

Така Китай се оказва страната, екзекутираща най-голям брой хора в света, а в свой предишен доклад Amnesty International обвинява китайското правителство в системното екзекутиране на такова количество затворници като подготовка за популяризирането на изгодната търговия с органи.

Организацията базира обвиненията си на свидетелски показания, според които затворниците биват подлагани редовно на медицински прегледи, за да се намери подходящия донор за чакащите пациенти. Бивш затворник, избягал след седем години в затвора, твърди, че често е виждал осъдени затворници, привеждани в „медицинска готовност” за отстраняване на органи непосредствено след екзекуцията. В нощта преди екзекуцията е било практика охранителите на затвора да вземат кръвни проби от осъдените затворници.

Наскоро британски лекари повдигнаха подобни обвинения срещу китайските власти: според тях затворниците биват екзекутирани единствено заради продажбата на органите им. Тези обвинения се пораждат вследствие на растящия брой пациенти на британските лекари, обмислящи пътуване до Китай, тъй като чакането за трансплантация в тяхната страна е твърде дълго. Обикновено намирането на подходящ донор отнема месеци или години, но в Китай това понякога е въпрос на няколко седмици.

„Изглежда единствено печалбата е от значение, така че хората са специално подбирани за екзекуцията” - се казва в изявление за пресата от британския съюз на трансплантационните лекари, Британската трансплантационна общност. Те наричат процедурата неетична и в разрез с човешките права.

Също така, докладът на бивши Фалун Гонг затворници разкрива как те са били подлагани на щателни медицински прегледи в трудовите лагери, което би могло да означава, че затворниците биват държани живи докато се намерят подходящи купувачи на органите им.

Авторите на този доклад, бившият член на канадския парламент и бивш главен прокурор на Канада Дейвид Килгор и канадският адвокат по човешките права Дейвид Матас, интервюираха - наред с останалите - власти, лекари и бивши затворници, но им беше отказан достъп до Китай. Те не дават точен брой на екзекутираните последователи на Фалун Гонг, но смятат за доказуемо твърдението, че това е преднамерена политика на Китай, подобна на геноцид.

Досега организациите за човешките права са се колебаели, когато се стигне до потвърждаване на информацията и Шарон Хом от Човешките права в Китай също казва, че организацията не разполага с информация от първа ръка за да потвърди доклада. Но този доклад предизвиква сериозни опасения относно нарушаване на човешките права, така че едно щателно и независимо разследване става все по-наложително, каза тя.

Засега Китай отхвърля подобно искане.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!