Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски хирурзи обвинени в съучастничество в принудителното отнемане на човешки органи

БОСТЪН – Американска адвокатка подаде наказателна жалба срещу двама китайски лекари, присъстващи на Световния конгрес по трансплантациите в Бостън. Жалбата обвинява двамата в ръководенето на принудително отстраняване на органи от живи хора, практикуващите медитативната практика Фалун Гонг.

Д-р Тери Марш, изпълнителен директор на Правната фондация по правата на човека (ПФПЧ), подаде жалба в щатската прокуратура в Бостън. Жалбата настоява за спешно разследване на замесеността в отстраняването на органи на намиращите се в Бостън по случай Световния конгрес по трансплантациите (СКТ) двама китайски лекари. В нея се пледира и за съдебно разпореждане за незабавния им арест, за да бъде възпрепятствано бягството им обратно в Китай по време на разследването.

Адвокатката Тери Марш, изпълнителен директор на Правната фондация по правата на човека
Адвокатката Тери Марш, изпълнителен директор на Правната фондация по правата на човека, подаде наказателна жалба в Бостън, обвиняваща двама китайски лекари в съучастничество в принудителното добиване на човешки органи.(Image courtesy of: )

„Ще направя всичко необходимо, за да спра отстраняването на органи от практикуващи Фалун Гонг”, заяви Марш. „Това е поредният от редицата съдебни процеси, които ще заведем във всяка страна срещу замесени длъжностни лица и хирурзи в Китай.”

Обвиняемите, Джонхуа Клаус Чен и Тонгиу Джъ, са ръководители на отделенията за трансплантации на органи, съответно в болниците в Ухан и Шанхай.

Според жалбата, обвиняемите „съзнателно и преднамерено са участвали и /или спомагали и подстрекавали практиката на нелегално отстраняване на телесни органи от практикуващи Фалун Гонг и други задържани лица.”. Те също така „са се облагодетелствали от тази практика лично и финансово”.

Марш базира тези обвинения на записани телефонни разговори, в които лекари, работещи в двете болници на обвиняемите, открито признават, че наличните при тях органи за трансплантации идват от практикуващи Фалун Гонг. Фалун Гонг е популярна медитативна практика, възникнала в Китай и преследвана там от 1999 г. насам.

В един от цитираните записи, лекар от болницата на Джъ в Шанхай разговаря със следовател, представил се за купувач на органи. Когато следователят пита дали някои от органите, използвани за трансплантации, са от практикуващи Фалун Гонг, лекарят отговаря: „всички при нас са такива”.

По-нататък в разговора лекарят специално споменава за бъбреци, експертната област на Джъ.

Записите са извлечени от изследователски доклад, публикуван наскоро от Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар по азиатско-тихоокеанските въпроси, и Дейвид Матас, адвокат по човешките права. Тяхното независимо разследване потвърди по-ранни изявления за систематично насилствено отстраняване на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. В доклада на Килгор и Матас се посочва, че източниците на повече от 40 000 органа за трансплантации остават неизвестни.

Според Марш, тъй като обвиняемите са директори на отделите по трансплантации, от които са получени телефонните признания, те са несъмнено наясно относно въпроса за събирането на органи и носят отговорност за ръководството на този процес. Дори и да не може да се докаже, че лекарите са били лично въвлечени в отстраняването на органи, съгласно клаузата на ръководните длъжности те носят отговорност за извършените от техните подчинени престъпления.

Според жалбата, отстраняването на органи от осъдени за убеждения затворници в болниците на Джъ и Чен нарушава Конвенцията на Обединените нации за изтезанията, която е ратифицирана както от САЩ, така и от Китай.

По думите на Марш, жалбата е основателна съгласно член 18, параграф 2340 от законодателството на САЩ. Тази юрисдикция дава правомощия на американския съд да съди намиращи се в САЩ извършители на изтезания, без оглед на тяхната или на жертвите им националност.

Що се отнася до по-нататъшното развитие на нещата, според Марш, американската прокуратура е приела жалбата и ще започне разследване по повдигнатите обвинения. Междувременно, на Чен е било връчено копие от жалбата, уведомяваща го за разследването. Има известни опасения, че той ще направи опит да напусне възможно най-скоро Съединените щати.  

„Надявам се, че разследването ще продължи дори и ако лекарите избегнат юрисдикцията [за да се върнат в Китай]”, казва Марш. „И да се надяваме, че то ще доведе до предявяване на обвинение.”

Марш твърди, че оплакването срещу двамата лекари не е единичен случай, а един от многото наказателни жалби срещу служебни лица и други китайски граждани, участващи в кампанията срещу Фалун Гонг.

„Следващата седмица ПФПЧ ще публикува доклад, показващ как в Китай правителствени отдели на всички нива – централни, провинциални и общински – са въвлечени в преследването на Фалун Гонг, включително и в отстраняването на органи без доброволно съгласие”, казва Марш.  

Марш твърди, че заедно със свои колеги от ПФПЧ от Испания и Тайван ще регистрира жалби и ще инициира по цял свят криминални разследвания на китайски длъжностни лица и хирурзи.  

В допълнение на официалната жалба, втора прелюдия на тази кампания бе проведена също в Бостън. Над 50 официални известия бяха връчени на китайски делегати от СКТ, отправящи предупреждение за подвеждане към гражданска и криминална отговорност онези, които са замесени в добиването на органи. Документът бе подписан от Марш и двама нейни чуждестранни колеги - Тереза Чу от Тайван и Карлос Иглесиас от Испания.

„Долуподписаните адвокати по човешките права са наясно с продължителното естество на тези действия” - заключава известието - „и ще продължат да следят и наблюдават Вашето поведение, за да определят как да процедират в тази насока в интерес на справедливостта, човешкото достойнство и нравствените принципи, така значими за човешкото общество.”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!