Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светът трябва да стои настрана от Китай, каза вицепрезидентът на Европейския съюз

Вицепрезидентът на Европейския парламент, г-н Едуард MакМилан-Скот, който наскоро посети Китай, обяви, че ако всичко това, което му е казано там е истина, "цивилизованият свят трябва да стои настрана от Китай."

В официално изявление пред Epoch Times, г-н MакМилан-Скот каза, че посетил Пекин за да проучи твърденията за използване на живи Фалун Гонг практикуващи в услуга на масивната търговия с органи в Китай.

"Бях чувал, че с практикуващите се отнасят сурово, като се насърчава тяхното малтретиране от други затворници, но това, което предизвика моето пътуване до Китай бяха докладите за събиране на органи от живи затворници [Фалун Гонг практикуващи] - ужасно възнаграждение за техния здравословен начин на живот.", отбеляза той.

Вицепрезидентът на Европейския парламент, г-н Едуард MакМилан-Скот
Вицепрезидентът на Европейския парламент, г-н Едуард MакМилан-Скот (Epoch Times)

Г-н MакMилан-Скот съобщи също така, че сред многото негови срещи с дипломати, неправителствени организации, журналисти и други наблюдатели в Пекин, е била и тази с известния китайски адвокат по човешките права Гао Жишенг, както и серията от тайни интервюта, осъществени с практикуващи Фалун Гонг. Той каза, че практикуващите - всички бивши затворници - са му разказали за "бруталните побоища", "изтезания" и "трупове с кухини от извадените им органи".

Г-н Гао, срещу когото са направени няколко опита за убийство, чиято юридическа практика е била закрита, и който бива непрестанно обезпокояван и наблюдаван от полицията заради излагане на зверствата срещу Фалун Гонг практикуващите, също му разказал за жестокостите, понесени от неговите клиенти, като показал критично отношение към Запада заради тяхното игнориране на това положение.

"Гао, който е християнин, каза, че аз съм единственият политик, който за последните седем години се е срещал с бивши Фалун Гонг затворници, като разкритикува западните дипломати за това, че ходят от другата страна на тази улица", заяви г-н MакМилан-Скот.

Основател на инициативата за демокрация и човешки права в Европейския съюз, г-н MакМилан-Скот каза, че скорошното му пътуване до Китай е било второто по ред, като си спомня да е виждал хора, правещи упражненията на Фалун Гонг по време на своето предишно посещение преди десет години.

"Когато посетих Пекин за първи път през 1996 г., всяко отворено пространство там беше изпълнено с хора, правещи тези бавни, медитативни упражнения. До 1999 г. тя [практиката на Фалун Гонг] имаше около 100 милиона привърженици.

През 1999 г. режимът реши, че Фалун Гонг може да се превърне в организирана сила и започна своето коравосърдечно преследване, организирано от прословутото „Управление 610”, получило името си от датата на неговото учредяване [10-ти юни]."

Г-н MакМилан-Скот отбеляза, че е загрижен за сигурността на практикуващите, с които той се е срещал. Той поискал спешна среща с китайския посланик в Европейския съюз, казвайки: "Според многото дипломати, журналисти и други наблюдатели, с които аз се срещнах, не само Фалун Гонг, но и други биват преследвани, в това число будисти – най-вече тези от Tибет - християни и мюсюлмани. Ако в Пекин смятат, че това е начинът да се подготвят за олимпийските игри, те са на грешен път.".

Г-н MакМилан-Скот не е единственият парламентарист, който търси отговори на обвиненията за "геноцида", ставащ в Китай.

Конгресменът на САЩ, Крис Смит, обяви, че Министерството на Външните работи, както и ООН, проучват твърденията, че "Китай взема на прицел хиляди невинни Фалун Гонг затворници, които тя държи за събиране на органи, и които тя дори може би не изчаква да умрат.".

Г-н Смит, който е президент на Подкомитета по въпросите за Африка, глобалните човешки права, и международните работи в американския Конгрес, обяви: "При всички взаимоотношения с Китай трябва да се започва с фундаменталното зачитане на основните човешки права. Китайският народ заслужава поне това."

Бившият държавен секретар на Канада, Дейвид Килгор, и адвокатът по човешките права, Дейвид Mатас, също обявиха своето намерение да направят проучване относно преследването на Фалун Гонг. Те ще посетят Китай, като част от своето проучване.

Г-н Kилгор каза, че "напълно независимото проучване" ще кулминира в доклад, който той се надява да хвърли светлина върху докладваните зверства.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!