Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Износът на патрони от България подхранва конфликтите в света

Страната ни е сред най-големите производители на муниции

България е сред страните, където неконтролираната търговия с муниции подхранва конфликтите в света и нарушаването на правата на човека, в това число в Ирак и Афганистан. Това се казва в доклад наречен “Мунициите: горивото на конфликтите” на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП. За разлика от контрола върху продажбата на леко стрелково оръжие, който става все по-засилен, разпространението на боеприпаси е много често игнорирано от властите, пише в документа.

Всяка година слабият контрол означава, че милиони патрони завършват в зоните на война и попадат в ръцете на лица, отговорни за нарушаването на правата на човека, обвинява британската организация. В документа се посочва, че трафикът на муниции е залял страните, раздирани от конфликти, като Сомалия, Сиера Леоне и Либерия, през последните пет години.

Неправителствената организация цитира собствени разследвания, които показват, че муниции са лесно достъпни на черния пазар в Багдад. За Оксфам има две обяснения за това - или са внесени нелегално от съседни страни, или са получени от коалиционните или иракските сили. И в двата случая слабият контрол има като последица загубата на животи по улиците на Багдад, посочва организацията.

Неправителствената организация твърди, че някои от тези муниции са произведени между 1999 и 2004 година и идват от Чехия, Сърбия, Румъния и Русия. Средната цена на патроните за автомат Калашников АК-47 е 30 цента.

Големите износители на боеприпаси в света, сред които и България, не дават информация за търговията с тях, се казва в доклад на неправителствена организация. Според Оксфам 76 страни произвеждат муниции в света и всяка година се правят 33 милиарда патрона. Сред големите производители като България са Китай, Египет, Иран, Бразилия, Румъния и Израел.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!