Износът на патрони от България подхранва конфликтите в света

Страната ни е сред най-големите производители на муниции

България е сред страните, където неконтролираната търговия с муниции подхранва конфликтите в света и нарушаването на правата на човека, в това число в Ирак и Афганистан. Това се казва в доклад наречен “Мунициите: горивото на конфликтите” на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП. За разлика от контрола върху продажбата на леко стрелково оръжие, който става все по-засилен, разпространението на боеприпаси е много често игнорирано от властите, пише в документа.

Всяка година слабият контрол означава, че милиони патрони завършват в зоните на война и попадат в ръцете на лица, отговорни за нарушаването на правата на човека, обвинява британската организация. В документа се посочва, че трафикът на муниции е залял страните, раздирани от конфликти, като Сомалия, Сиера Леоне и Либерия, през последните пет години.

Неправителствената организация цитира собствени разследвания, които показват, че муниции са лесно достъпни на черния пазар в Багдад. За Оксфам има две обяснения за това - или са внесени нелегално от съседни страни, или са получени от коалиционните или иракските сили. И в двата случая слабият контрол има като последица загубата на животи по улиците на Багдад, посочва организацията.

Неправителствената организация твърди, че някои от тези муниции са произведени между 1999 и 2004 година и идват от Чехия, Сърбия, Румъния и Русия. Средната цена на патроните за автомат Калашников АК-47 е 30 цента.

Големите износители на боеприпаси в света, сред които и България, не дават информация за търговията с тях, се казва в доклад на неправителствена организация. Според Оксфам 76 страни произвеждат муниции в света и всяка година се правят 33 милиарда патрона. Сред големите производители като България са Китай, Египет, Иран, Бразилия, Румъния и Израел.

Източник/ци: vsekiden.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...