Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Известен канадски адвокат се присъедини към Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг от Китай

Известният канадски адвокат Клайв Ансли се присъедини към Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг. Това стана само седмица след присъединяването на г-н Дейвид Килгур, бивш лидер на Азиатско-Тихоокеанския отдел на Министерството на външните работи на Канада и адвокатът Дейвид Матас, който заяви намеренията си да събере независима група в Канада за разследване на престъпленията по присаждане на органи, взети от живи практикуващи Фалун Гонг.

Канадският адвокат Клайв Ансли.
Канадският адвокат Клайв Ансли. Снимка: Epoch Times

Г-н Ансли е известен специалист по китайските въпроси, занимаващ се с изучаване отношенията между Канада и Китай в продължение на 40 години. Той работи и преподава в Китай като юридически специалист 14 години. През 1985 година открива първата чужда адвокатска фирма в Китай.

Заедно с работата си като консултант по чуждестранния бизнес в Китай, той взема участие в 300 съдебни процеса и преподава международно икономическо право в шанхайския университет Фудан и университета Тунцзи. 

Г-н Ансли разказва в своето изявление, озаглавено „Съдът в Китай – това не е истински съд”, за това, че китайската комунистическа партия (ККП) контролира съдебните процеси в Китай и че все още нито един съд не се е осмелил да откаже да изпълни заповед на ККП. Напълно обичайна е ситуацията, в която „тези, които прослушват делото не взимат решението, и тези, които вземат решението, не прослушват делото”.

В интервю през 2004 година г-н Ансли каза, че „Международна амнистия” е провела разследване и е установила, че съществува зависимост между големият брой запитвания за органи като дроб, бъбрек и други, и количеството на смъртните екзекуции през последните години. Сега ние знаем, че болниците и съдилищата в Китай формират цялостна система или комитет. Екзекуцията на затворника става наскоро след като болницата изпрати уведомително писмо. Понякога екзекуциите се правят направо в моргите на болниците.

Г-н Ансли разказа случай за адвокатка, която искала да работи в неговата кантора. Тя казала, че в практиката си имала 20 дела със смъртни наказания. Тя била сътрудник в местния съд и разказала как полицията ходела в съда, за да разбере ще се съгласи ли съдията да осъди затворника на смърт. Ако съдията се съгласи, те веднага позвънявали на тази жена (търсещата работа при г-н Ансли) и поисквали тя да намери някакво углавно дело, което да се използва за внасяне на заключението за смъртната присъда.

Жената разказала също така за начинът, по който затворникът се съпровожда от затвора до мястото на екзекуцията и затова, как чакащата на улицата кола на бърза помощ дори не изключва двигателя, за да може да потегли във всеки един момент с органите за трансплантация.

Г-н Ансли проявил голямо задоволство от факта, че г-н Дейвид Килгур и г-н Дейвид Матас ще проведат независимо разследване, с което се потвърждава благосклонното отношение и подкрепата на правителството на Канада. Той каза, че пожелал да се присъедини към Коалицията, защото познанията му за режима на китайската комунистическа партия могат да помогнат в разследването и прекратяването на тези злодеяния.

Източник/ци: Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!