Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко се хвали: БВП на ГЕРБ ще стигне 130 милиарда лева! Трети сме в ЕС по нисък външен дълг, но ще вземем още заеми. Безработицата отиде (в чужбина?)...

Безработицата отиде (в чужбина?) на 4 %, на практика не работят само тези, които не искат, подчерта премиерът

До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в коментар на проекта за държавен бюджет, предаде  Агенция „Фокус“. 

„В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв. в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда“, допълни още той. 

Борисов определи това като най-видния показател как се развива държавата. „Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля от 28 % до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме“, добави министър-председателят

В момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС, каза още Борисов. Премиерът посочи, че това се дължи на добрата работа на приходната агенция, ДАНС, МВР и прокуратурата. 

„Битката с корупцията– в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3,4 % на цигари в ЕС. С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. За това си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10 % увеличение на доходите. Така че само за образование има 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите – 360 милиона лева, защото сме убедени че колкото е по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме“, посочи Борисов. 

Безработицата отиде на 4 %, на практика не работят само тези, които не искат, подчерта премиерът. 

Министър-председателят коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са предвидени и 60 милиона допълнително за Спешната помощ. 

„Нека тези пари да стигнат до сестрите лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката в „Пирогов“, но също и за цялостното саниране на сградата“, допълни още министър-председателят. 

Бойко Борисов коментира още и, че в сферата на отбраната България постига всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета. „Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти“, добави още премиерът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!