Социологът Райчев обяви: България вече е Африка. Излезте всички да гласувате. ГЕРБ имат точно

България заприлича на африканска страна, в която по време на избори вождовете се договарят и разнасят чували с пари, за да спечелят изборите. Не е гарантирано, че ГЕРБ купува гласове в София, но е 99% сигурно. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Андрей Райчев.

„Главното впечатление от изборите е купуването на гласове и корпоративният вот. Има цели секции, в които се гласува 90 на сто, в София в цели райони ГЕРБ има 2000 гласа, а всички други – общо 200. Това е очевидно купено“, коментира той.

След като водещият го пита гарантирано ли е това, социологът каза „заварвате ме с ръка във вашия джоб и ме питате крада ли ви портфейла“. „Не е гарантирано, но е 99 на сто. Няма социологическа агенция, която да мери съотношението между ГЕРБ и БСП на такова гигантско разстояние“, добави дой.

ГЕРБ запазиха позицията си на доминираща политическа сила, няма кой знае какво разместване след изборите, подчерта Райчев и добави, че има несъответствие между съотношението между първата и втората политическа сила и резултата.

„Вижте профила на Йорданка Фандъкова и ще видите какви са гласоподавателите – това са по-заможните хора с по-високо образование, а тя води всички останали кандидати по процент на хората с начално образование, които са гласували за нея”, обясни Райчев.

Според Цветозар Томов практиките с купуването на гласове се разширяват, но няма невинни партии в това.

„Купуват гласове всички партии – където могат и колкото могат. Не бих го приписал на определена партия, а на политическия манталитет на българите”, коментира социологът.

„Купуват гласове тези, които могат да си го позволят финансово. Водещата партия в купуването на гласове не е нито ГЕРБ, нито БСП, а ДПС“, подчерта той.

„Естествено властта е по-могъща финансово от опозицията. Това е елементарно. Въпросът е какво да правим. Ако оставим така нещата, след два – три избора, ще сме с африканска работа. Някакви вождове се договарят, разнасят чували и всичко приключва. Единственият лек срещу това е хората да излязат и да гласуват. Нищо друго не помага. Опитат се да преброя колко са купените гласове“, заяви Андрей Райчев.

„В София купените гласове са между 10 000 и 20 000, те ще се решаващи, ако не излизат хората да гласуват. В София сме около 1 милион гласоподаватели, а гласуват по-малко от половината. Достатъчно е да излязат още 200 000 души и купените гласове няма да играят никаква роля“, подчерта той.

Според Цветозар Томов в София и областните центрове влиянието на тези практики е по-слабо, те обаче решават изборите в по-малките общини.

Много е трудно да се каже дали протестният вот ще надделее над антикомунистичекия, но има реални шансове да се случи, заяви Райчев.

Фандъкова е фаворит за спечелване на изборите, каза пък Томов. Разликата ще е около 15 процента, прогнозира той.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...