Халваджията за Бозаджията? Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София

.
Проф. Александър Маринов

Александър Маринов пред Фрог: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София

В София има драматичен отлив на доверие в ГЕРБ - със 70 000 гласовете им са по-малко в сравнение с 2015 г. На втория тур в столицата нещата са ”или-или”. Демократична България има около десет завързани балотажа за районни кметове в София и симпатизанти на БСП може да решат изхода им. Това казва за Фрог нюз политологът проф. Александър Маринов.
- Г-н Маринов, как ще коментирате предстоящия балотаж в София. Ще има ли промяна или...?

- Първо има драматичен отлив на доверие към ГЕРБ и Фандъкова, защото има 7о 000 гласа по-малко в сравнение с 2015 година. Листата на ГЕРБ в общината губи 50 000 гласа в сравнение с 2015 година. Така че неуредиците и скандалите в местната власт дават отражение. Второ , очакваше се или поне такива бяха очакванията на социолозите и голяма част от гражданите, че първият тур между Манолова и Фандъкова ще бъде по-оспорван, ще има по-малка дистанция. Но сега има дистанция от 8,5-9 процента. Според мен причината е в слабата кампания на Манолова - разконцентрирана, разпиляна, не атакува най-уязвимите точки на управлението. И това е обяснимо - ГЕРБ и Фандъкова вървят надолу, но Манолова не събра необходимата подкрепа. Въпреки това за балотажа остава голяма интрига. Според мен тази разлика е напълно преодолима, зависи как ще бъдат използвани оставащите дни. Ясно е, че в София има доста силна нагласа за промяна. Голяма част от хората, без изрично да се обосновават, без да са сигурни, че точно в лицето на Мая Манолова ще намерят тази промяна, искат нещо да се промени съществено. Омръзнаха им на софиянци ГЕРБ и Фандъкова.

- Смятате ли, че някои от социалистите не подкрепиха Мая Манолова. Някои дори открито заявиха, че няма да гласуват за нея, поне на първия тур.

- Ами то е обяснимо. Поне за мене една от грешките на Манолова беше, че твърде демонстративно и твърдо се разграничаваше от БСП. Не намери вярното чувство за мярка. Така че една част от социалистите или не са гласували, или са гласували за кандидати на някои по-малки партии или движения. Но на вторият тур ще гласуват за Манолова, защото нещата вече са "или-или".

- Гласоподавателите на софийската градска десница май не са на едно и също мнение за балотажа.. Едни казват, че ще гласуват по съвест. Други са категорични, че няма да подкрепят Манолова.

- Има си я тази инерция - против БСП, против БКП, антикомунизъм и т.н. Вероятно ше има някакво разделение - една част няма да гласуват за Манолова. Повечето от тях няма да гласуват, а много малка част от гласоподавателите на Демократична България и Борис Бонев ще подкрепят Фандъкова. Но ще видим какво ще стане на практика, защото едно са заявленията, а друго реалните стъпки. Да не забравяме, че Демократична България има поне десет завързани балотажа в София за районни кметове. И тук също е въпрос на договорки. Избирателите на БСП може да решат изхода от тези балотажи. И това също е нетрадиционно - да накараш социалисти да гласуват за ДБ. Няма да е лесно, но това е въпрос и на някакъв политически инстинкт. Гласоподавателите на БСП са политически ориентирани и знаят, какво да направят. Така или иначе те ще отидат да гласуват на балотажа за кмет на София и не е чудно да пуснат бюлетина и в подкрепа на кандидатите на десницата. Сигурно има някакви разговори. Открито няма как да стане, но се намеква за това.

- Като че ли гласоподавателите на левицата са по-склонни да подкрепят кандидати на ДБ, отколкото обратното?

- Възможно е да е така. И за различните райони също ще е различно...

- Утре Борис Бонев ще даде пресконференция, на която ще се обърне към своите симпатизанти. Какво би могъл да ги призове той?

- Аз смятам, че няма да призове за подкрепа на едната или другата кандидатка за кмет в София. По-скоро ще каже, че хората са достатъчно зрели, за да решат сами, да преценят сами. Това, предполагам, ще бъде. Няма да се ангажират хората открито.

- Най интересното по време на изборите и в предстоящите балотажи?

- Има балотажи с много голяма разлика между първия и втория. На много места ГЕРБ може да загуби - в Благоевград им е писнало от Камбитов, в Русе може да загуби, в Перник също е натопорчено положението. В Пловдив всичко бе на кантар за втория и третия. Във Варна е много голяма разликата, избират си го Портних макар активността да е много малка. Проф. Клисарова е много интелигентен човек, но не може да се впише в този политическия образ на мажоритарен кандидат.

- Най-куриозното по време на изборите.

- Това,което се случи в Доспат, е наистина уникално - кметът от ГЕРБ и 100% съветници от ГЕРБ. Невероятно! Този, който е купувал, малко акъл ако имаше, поне един - двама щеше да са от други партии. От кумува срама поне. Крайно неудобно е.

- Как виждате казуса "Гешев", какво ще е решението на президента Румен Радев?

- Не мога да кажа. Той ще реши. Президентът ясно каза, че не иска да го притискат със срокове и решения. Ще претегли всичко. Но е ясно, че дори и да върне това решение, във ВСС имат достатъчно мнозинство, за да прегласуват този избор. Ще видим, деликатен е този избор.

Разговаря: Красен Бучков

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...